Minden, amit a csókvírusról tudnod kell

A csókvírus egy igen súlyos tünetekkel járó betegség, amelyről sajnos elég keveset beszélünk. Pedig sokkal gyakoribb, mint hinnénk. Már kisgyermekkorban elkaphatjuk, de a tinédzsereknél és a fiatal felnőtteknél a leggyakoribb. Lássuk, mit kell tudni róla!

Mi okozza?
A csókvírus - vagy más néven a mononukleózis - egy vírusos megbetegedés, amelyet az Epstein-Barr-vírus okoz. Tulajdonképpen a herpeszvírus egyik fajtája. Világszerte előfordul, és egyfajta szexuális betegségnek tekinthető, hiszen csókolózás során adjuk át leggyakrabban. Ennek ellenére sokszor már gyerekkorban elkapjuk, amikor általában észrevétlenül lezajlik. Cseppfertőzéssel terjed, valamint közvetlen érintkezéssel, egymás után ivás, közös vízipipázás és hasonló tevékenységek közben, amikor mások nyálával érintkezhetünk.

Milyen tünetekkel járhat?
Fertőzés után nagyjából 10 napos lappangási idő következik, amikor a betegség akár teljesen tünetmentes is lehet. Ekkor még csak fáradékonyságot, indokolatlan levertséget érezhetünk, az ezt követő időszakban azonban megjelennek a tipikus szimptómák. Ilyen a magas láz, a nyirokcsomók megduzzadása (nyak-, lágyék- és hónaljtájban), valamint a máj és a lép megnagyobbodása. Esetenként kísérheti mandulagyulladás, torokfájás, köhögés, fejfájás, izomfájdalom, bőrkiütés, hányinger, de produkálhat depressziót, hidegrázást, hangulatingadozásokat vagy étvágytalanságot is. Egyértelműen kimutatni a vérképből lehet.

Kit fertőzhet meg?
Fontos megjegyezni, hogy a csókvírus akárkit megfertőzhet. Ugyanakkor a vírust hordozók közül nem mindenkinél okoz betegséget is a fertőzés. Elképzelhető, hogy az illető erős immunrendszerrel rendelkezik, netán immunis a mononukleózisra, esetleg a vírus nem olyan erős, hogy meg is betegítse a fertőzöttet.

Hogyan kezelhető?
Mivel nem létezik csókvírus elleni védőoltás, a megelőzés csak úgy lehetséges, ha nem kerülünk kapcsolatba azokkal, akik hordozzák. Sajnos ez azonban nem feltétlenül megvalósítható, így marad az utólagos gyógyítás. Ha a nyirokcsomók nagyon megduzzadtak, antibiotikum-kúra javasolt. A betegség elég lassú lefolyású, akár hónapokon át lappanghat még a szervezetben. A láz nagyjából két hétig tart, érdemes lázcsillapítókkal vagy hűtőfürdővel enyhíteni. Emellett nagyon fontos, hogy minél több folyadékot fogyasszunk, valamint hogy pihenjünk, amennyit csak tudunk, ugyanis a gyengeség érzete akár hónapokig is eltarthat még.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!