Rossz ízű és szennyezett? Íme, az igazság a csapvízről

Rossz ízű, egészségtelen, koszos vagy éppen túlklórozott. Körülbelül ilyen sztereotípiáink vannak a csapvízzel kapcsolatban, de vajon mennyire állják meg a helyüket ezek az állítások? Vizsgáljuk meg közelebbről a csapból folyó H2O-t!

Sokszor ódzkodunk a csapvíztől, mert büdösnek és szennyezettnek gondoljuk. Éppen emiatt inkább megvesszük a drágábbnál drágább palackos vizeket, becsapva magunkat, miszerint így egészségesebb életmódot folytathatunk. Sokak számára meglepő lehet, de ez az állítás éppen ellenkezőleg állja meg a helyét!

Tényleg szennyezett?
A Tudatos Vásárlók Egyesületének csapvíztesztje azt vizsgálta, hogy biztonsággal fogyasztható-e a csapvíz és érdemes-e csapvízre cserélni az ásványvizet. A hazai vízminőségi problémák hátterében leggyakrabban a nitrit, nitrát, ammónium, bór és arzénszennyezés áll, de a teszt során kiderült, hogy a vízminták szennyezettsége jóval a határérték alatt van, és a jogszabályban található vízminőségi előírásoknak a vizsgált vizek mindegyike megfelel. Tehát a csapvízteszt által vizsgált esetek nem támasztják alá a vezetékes vízzel kapcsolatban táplált bizalmatlanságot.

Kiváló ivóvíz
Sőt, a TVE bebizonyította, hogy a csapvíz teljesen biztonságos Magyarország legtöbb területén, és azt is, hogy az emberek többsége által biztonságosnak vélt palackos ásványvizek sokszor kevésbé biztonságosak, mint a csapvizek többsége. Sőt, a budapesti kerületek vízminőség vizsgálatai alapján a csapvíz kálcium- és magnéziumtartalma megegyezik a ma legnépszerűbb palackozott vizekéével, és a nátrium- és vastartalma is mélyen a határérték alatti.

Így az alapos vizsgálatok után kijelenthető, hogy Budapesten és a környező városokban az ivóvíz kiváló minőségű, mind az uniós, mind pedig a hazai szabványoknak teljesen megfelelő. Ez nem is lehet másként, hiszen a Laboratóriumi Információs Rendszer bevezetése óta bármilyen hiba merül fel a víz összetételével kapcsolatban, a rendszer azonnal reagál és a szakemberek orvosolni kezdik a problémát.

A fentiek tükrében a lehető legnyugodtabban fogyaszthatjuk a lakásunkban lévő vezetékes vizet, ezzel megspórolva rengeteg palackozott vízre kiadott pénzt.

Oldalak

Recept
Íme egy egyszerű vacsoraötlet: készíts csirkéből meleg serpenyős caprese-t! Ez a tökéletes 30 perces étel, amelyet az év bármely szakában kipróbálhatsz!
Home&Design
Négy fő hiba létezik a fürdőszoba berendezésekor, amikbe rendszeresen belefutunk. Mutatunk pár tippet, hogy elkerüld őket és a funkció se menjen az esztétika rovására.
Fashion&Beauty
Csobbanni egyet az óceán csodálatos, kék vizében a nyár egyik legjobb része. Ha szeretnéd felidézni ezt az érzés, akárhányszor csak körmeidre pillantasz, ezt a körömtrendet imádni fogod!