A testi-lelki egyensúly megteremtője: jóga

Ugyan a jógázás manapság rendkívül ismert és sokak körében kedvelt tevékenység, mégis rengetegen csak kitekert tornagyakorlatok összességének titulálják. A jóga azonban a valóságban ennél sokkal több. Cikkünkből most megtudhatod, mire is szolgál valójában a jóga ősi módszere.

Honnan ered?
A jógának már évezredek óta nagy szerepe van az emberiség életében. Bár a jógáról szóló írásos emlékek tárháza rendkívül szegény, annyit azonban biztosan elárul, hogy a jóga története több mint 5000 évvel ezelőtt indult Indiában. Persze ez a jóga korántsem olyan formában volt jelen az emberiség életében, mint ma, azonban vitathatatlanul fontos szerepet tulajdonítottak neki.

A jóga pozitív hatásai
Maga a yoga szó összetartást, összekötést, egyesülést jelent, miszerint gyakorlásával testünk és lelkünk egyesül, összhangba kerül. Ennek értelmében a jóga abban segít, hogy megértsd a benned lejátszódó testi és lelki folyamatokat, valamint hogy idővel képes légy saját magad uralni azokat. Mindemellett a jóga tökéletes ellenszere a fizikai és szellemi fáradtságnak, jó hatással van az agy működésére, növeli az állóképességet, ezen kívül pedig sporttevékenységnek sem utolsó.

A jóga 8 szintje
Ugyan a jógának manapság rengeteg változata ismert, az egyik legismertebb a Rádzsa-jóga. A jóga ezen fajtája 8 lépésből (szintből) áll.
Az első szint saját elménk megismeréséről szól, amikor is megtanuljuk, mitől érdemes tartózkodnunk. Ide soroljuk a néha teljesen ártalmatlan negatív tulajdonságokat, de a súlyos bűntetteket, bűncselekményeket is.
A második szinten pontosan ezek ellentétéről esik szó, vagyis arról, hogy mi a pozitív, mi a jó, és mit érdemes követnünk.
A harmadik szint a helyes testtartás elsajátítását foglalja magába, míg a negyedik szint a helyes légzést és energiaszabályozást tanítja.
Az ötödik szint főleg az elme szabályozásáról szól, amikor megtanuljuk rendszerezni gondolatainkat, s ezzel együtt azt is elsajátítjuk, hogyan szűrjük ki a fontos dolgokat, és hogyan vessük el a kevésbé fontosakat.
A hatodik lépés a koncentrációt tanítja, melynek segítségével képesek leszünk kizárni mindent magunk körül.
A hetedik szinttel elérjük a meditáció folyamatát, amely igazán a nyolcadik szinten, céljaink elérésében és az önmagunkkal való egyesülésben bontakozik ki.
 

Oldalak

Lifestyle
Hát ilyen még nem igazán volt Magyarországon. Az Auchan gyakorlatilag zsákbamacskás kosarakat fog árulni jelentős kedvezménnyel.
Sztárok
Diana hercegnéről és a testévéről még az édesapjuk készítette ezt a különleges fotót. Most 1968-ban fogunk visszarepülni.
Egészség
Prágai sonkát rendeltünk a Tescótól, aminek 92 százaléka sertéscomb, ami jól hangzik, de tartósítószerként mi benne az a nátrium-nitrit? Lássuk, hogy valóban tartanunk kell-e tőle!