Sztárok

Elképesztő, mit tett utódaival Margit dán királynő - azóta megbánta döntését, de a kisebbik fia fellázadt ellene

II. Margit dán királynő nem mérte fel megfelelően családja reakcióját a döntésre, amit sajnál, de nem vonja vissza azt, hogy megfosztotta négy unokáját királyi címeiktől – derül ki a koppenhágai királyi udvar hétfő esti közleményéből.

Haladni akart a korral

A királyi ház tájékoztatása szerint az uralkodó célja az volt, hogy az udvar „haladjon a korral”, hosszú ideje készült a döntésre, amely szerinte „jövőbiztossá” teszi a dinasztiát.

„A hercegi és hercegnői címek, amelyeket eddig viseltek, a jövőben megszűnnek” – közölte a múlt héten az udvar.

Joakim herceg, II. Margit kisebbik fia, akinek a gyermekeit közvetlenül érinti a döntés, azt mondta, dühítik a történtek.

„Sosem mókás, ha az ember gyermekeivel így elbánnak. Olyan helyzetbe kerültek, amelyet nem is értenek” – mondta Joakim az Ekstra Bladet című lapnak. Felesége, Mária úgy nyilatkozott, hogy a legkisebb gyereküket zaklatták is az iskolában a bejelentés miatt. A hercegi pár szerint a királynő azóta nem is beszélt velük.

Hercegekből grófok

A döntés értelmében Joakim négy gyereke, Miklós, Félix, Henrik és Athéna 2023 elejétől nem herceg és hercegnő lesz, hanem gróf és grófnő. A 23 éves Miklós szerint a családját megdöbbentette a lépés.

A királyi udvar szerint a módosítás „természetes kiterjesztése” II. Margit aziránti vágyának, hogy „karcsúsítsa” a monarchiát. „Őfelsége célja, hogy megteremtse annak kereteit, hogy négy unokája nagyobb mértékben alakíthassa a saját életét” – indokolta a címek megváltoztatását a királyi ház.

A döntés a trónörökös, Frigyes herceg négy gyerekét nem érinti, csak Joakim herceg gyerekei veszítik el hercegi rangjukat. Frigyes felesége kiállt a királynő döntése mellett, és azt mondta, hogy „lehet, hogy a változás fájdalmas és nehéz, de ez nem jelenti azt, hogy nem ez a helyes döntés”. A Glücksburg-házba tartozó II. Margit 82 éves és 1972 óta uralkodik Dániában.

(MTI)

Az újdonsült királyné még csak pár napja élvezheti vadonatúj szerepét, azonban már most tudja, miket szeretne átalakítani az eddigi rendszerben, ami Erzsébet királynőnél 70 éven át működött.

Leadfotó: Facebook / Skandináv Utazási Központ

Oldalak

Sztárok
Sztárok
A 2022-es Dancing with the Stars ezúttal is egy hatalmas, fergeteges hangulatú élő show-al zárult, ahol a nézők óriási meglepetéseknek lehettek szemtanúi, az est végén pedig az is kiderült, melyik...
Fashion&Beauty
Rengeteg olyan kombináció van, ami felvéve tökéletesen kiegészíti egymást. Ilyen a következőkben bemutatott ing-baseball sapka párosítás is, amivel tele van jelenleg minden közösségi oldal.
Sztárok
Katalin hercegné már túl van a negyedik X-en, emellett három gyermeket is a világra hozott, de továbbra is kirobbanó formában van, így nem meglepő, hogy sokan kíváncsiak arra, vajon mivel éri ezt el.