Budapest legrégebbi épülete: vajon te kitalálod, melyik házról van szó?

Több funkciót is betöltött már az évek során és a mai napig használatban áll. Van sejtésed, vajon hol található pontosan a városban?

Különös név, évszázadokra visszanyúló történet

Gondoltad volna, hogy Budapest legrégebbi épületét 1260 körül emelték és azóta is rendületlenül áll? Bár a háznak az évszázadok során rengeteg tulajdonosa és funkciója volt, egy valami nem változott: ahogyan egykor is, úgy a mai napig használatban áll. Az épület nem más, mint a Budai Várnegyedben található Vörös Sün Ház, amelynek igen kalandos története van: sokáig ez volt a Várnegyed egyetlen vendégfogadója, itt működött egykor az ország egyetlen gyermekszínháza, de a két világháború között még vöröslámpás házként is ismerték.

A ma is fennálló épületet több gótikus, középkor lakóházból egyesítették a 18. században. Érdekesség, hogy 1686-ban az épület előtt esett el Abdurrahmán Abdi Arnaut pasa, Bagdad kormányzója, Egyiptom helytartója, aki egyben Buda utolsó török kormányzója is volt.
Kattints a további képekért!

A többség úgy tudja, hogy a 8848 méter magas Mount Everest a legnagyobb hegy a Földön. Nos, súlyos tévedés - rögtön mutatjuk is, hogy miért!

Leadfotó: Pexels

Oldalak