Utazás a mesés Indiában - Mumbai egzotikus látnivalói

India legnépesebb városa a világranglista negyedik helyét foglalja el lakóinak száma alapján. Rengeteg féle kultúra, vallás és nyelv keveredik itt, így Mumbai igazán színes és változatos hely, ahová érdemes legalább egyszer ellátogatni.

Bombaytől Mumbai-ig
Számos oka van annak, hogy Indiát látni kell. Az egyik ilyen pedig: Mumbai. A város a Mumbai nevet, amelynek jelentése „istenanya”, már a 16. század óta viseli. Ezt később angolosították, így lett Bombay, de 1996-tól ismét az eredeti nevét használják hivatalosan.

A népesség
A lakosság több mint 13 millió főből áll, akik nagyjából 200 különböző nyelvet vagy dialektust használnak. Mumbai lakóinak 60 százaléka a hindu vallás szerint él, 25 százalékuk muzulmán, a többiek között pedig akadnak keresztények, buddhisták és zsidók.

Pénzügyi és kereskedelmi központ
Mumbai az egyik legfontosabb város India kereskedelmének és pénzügyi szférájának tekintetében, valamint a világpiaci szempontok alapján is. Itt található az Indiai Takarékbank, a Mumbai Tőzsde és az Indiai Nemzeti Tőzsde. Jelentős a személyhajó-, valamint a teherhajó-forgalom, ami a város természetes tengeri kikötőjében zajlik.

Trópusi időjárás
Az időjárás meglehetősen periodikus a térségben: márciustól októberig tart az esős évszak, amikor a hőmérséklet általában 30 fok fölött van. A júniustól szeptemberig tartó ciklus pedig a monszunok időszaka. Novembertől februárig a száraz évszak uralkodik a városban, amikor szinte alig van csapadék, az idő pedig enyhébb, hűvösebb.

Látnivalók
Az egyik legszebb és legismertebb épület Mumbaiban a Hadzsi Ali Dargah, amely egyben mecset és síremlék is.

A Chhatrapati Shivaji állomást az UNESCO a világörökség részeként tartja számon. A viktoriánus stílusú épület hagyományos indiai elemekkel csodálatos kompozíciót alkot, az indiai vasút egyik székházaként.

1924-ben épült George Wittet tervei alapján V. György, angol király látogatásának tiszteletére az a monumentális kapu, amely Mumbai városának jelképe lett. A 26 méter magas India kapuja bazaltból készült, a hindu és muszlim művészeti jegyeket egyaránt magán hordozó kapu a kikötőben fogadja a hajóval Mumbaiba érkezőket.

India kapuja közelében található a híres Tádzs Mahal hotel, amely 1903 óta fogadja a vendégeket 565 szobájában. Az eredeti tervek egy indiai építész munkái voltak, ám később egy brit mérnök is csatlakozott hozzá, így született meg a csodálatos, indo-szaracén stílusú palotaszálló. Korábban olyan hírességek szálltak meg itt, mint a The Beatles, Bill Clinton, V. Harald norvég király és Szonja norvég királyné, Mick Jagger, Barack Obama vagy Oprah Winfrey.

Az India kapujától hajóval látogatást tehetünk az Elefánt-szigetre, amelyen több ezer éves barlangok találhatók. Az ősi barlanghálózat számos művészeti alkotást, szobrokat, domborműveket és mitikus történetek ábráit rejti.

A város szívében helyezkedik el a Dharavi nyomornegyed, amely a világ egyik legnagyobb szegénylakta települése. Csaknem 2 millió ember él itt, az egy főre eső terület pedig sok helyen kevesebb, mint 2 négyzetméter. Leírhatatlan, mekkora szegénység uralkodik a negyedben

A szélsőségek városa
A város igen gazdag a különböző kultúrákban, nyelvekben, vallásokban és népcsoportokban. Azonban a szegénység számtalan helyen felüti a fejét, pedig Mumbai-szerte rengeteg luxushotel és felhőkarcoló is megtalálható. Ez a két ellenpólus: a szegénység és a gazdagság különösen eltávolodik egymástól Mumbaiban, amely még emellett is gyönyörű és igazán látványos, mesés indiai város.

Oldalak

Sztárok
Hamarosan a könyvesboltok polcaira kerül Omid Scobie Végjáték című kötete, mely izgalmas, eddig nem ismert kulisszatitkokat ígér a brit királyi családdal kapcsolatosan. A szerző különös gondot fordít...
Sztárok
Jákob Zoltán teljesen átgondolta a kapcsolatát a Nagy Ő-s választottjával, majd inkább szakított.
Lifestyle
A szakemberek szerint a pontos érték a napszaktól és az illető nemétől is függ, átfogó vizsgálatukban mégis próbáltak mindenkit kielégítő válaszra lelni.