Utazás

Pénzzel motiválják majd az embereket a szelektívgyűjtésre

Ausztráliában visszaválthatók lesznek a műanyagflakonok és italos alumínium dobozok 2025-től.

Ausztrália keményen dolgozik a Földért

Ausztriában 2025-től visszaválthatók lesznek a műanyagflakonok és italos alumínium dobozok, melyeket 25 eurócentes betétdíj illet majd – jelentette be Leonore Gewessler környezetvédelmi miniszter csütörtökön Bécsben.

A sajtótájékoztató során a klímaügyért is felelős miniszter elmondta, hogy a 25 centes (100 forint) betétdíj „ösztönző hatással lehet” a fogyasztók számára. „Ezzel a környezetet is védjük, és szorgalmazzuk a műanyagflakonok és (fém)dobozok szakszerű újrahasznosítását”.

A 2025-től érvénybe lépő rendszer minden alumínium dobozra és minden olyan műanyagflakonra érvényes lesz, amelynek űrtartalma legalább 0,1 liter és legfeljebb három liter. A 25 centes betétdíj azonban csak akkor illeti meg a vevőt, ha a visszaváltandó terméket forgalmazzák abban az üzletben, ahol visszaváltani kívánja a flakont vagy fémdobozt. A szóban forgó termékeket a kisebb közértekben emellett csak kereskedelmi mennyiségben lehet majd visszaváltani. Higiéniai okokból kivételt képeznek a tejtermékek és tejes italok csomagolásai.

A betétdíj bevezetése már a tavaly elfogadott hulladékgazdálkodási törvényben is szerepelt, azonban időbe telt, mire a környezetvédelmi minisztérium meg tudott egyezni a gyártókkal és a kereskedőkkel a vonatkozó részletekről.

Míg a kidolgozott törvény szerint a nagykereskedelmi láncoknak egyelőre maguknak kell gondoskodniuk a visszaváltó automaták beszerzéséről és az átalakítási munkálatokról, addig a kisebb üzletek megsegítésére 80 millió eurós (31,7 milliárd forint) uniós keret áll rendelkezésre.

Az MTI szerint Ausztriában évente 900 ezer tonnányi műanyaghulladék keletkezik, melyből körülbelül 50 ezer tonnát csak az italcsomagolások tesznek ki. Ez a mennyiség mintegy 2,5 milliárd műanyagflakont és fémdobozt jelent, melynek nagy része, alkalmas rendszer hiányában, a természetben végzi.

Az olaszok harmada nem tudja majd fizetni a rezsiköltséget a felmérések szerint.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Sztárok
Bebizonyosodott, hogy Krausz Gábor és Mikes Anna kapcsolatát semmi sem tudja megrendíteni. Valóban szerencsések lehetnek, hogy egymásra találtak.
Fashion&Beauty
Azt gondolnánk, hogy a magas nőknek nem jelent kihívást a mindennapi öltözködés, mert modell alkatuknak köszönhetően szinte bármit felvesznek, az divatosan áll nekik. Pedig ez nem így van, az egyik...
Lifestyle
A Mérleget ma hatalmas csalódás éri. Napi horoszkóp!