Utazás

Négyezer éves piramisra bukkantak a régészek Magyarországon

A földpiramis állapota az elmúlt évek során folyamatosan romlott. A szakemberek csak a közelmúltban vonták vizsgálat alá.

Még tavaly bukkantak rá

Szakértői vizsgálat alá került egy kengyeli kunhalom – írta a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a szolnoki Damjanich János Múzeum munkatársai közösen vizsgálták meg a kengyel határában árválkodó kunhalmot. A lapos kurgánra még tavaly bukkant rá az illetékes természetvédelmi őr, az értékes földpiramis nem szerepelt sem régészeti, sem természetvédelmi nyilvántartásban.

A titokzatos halmok száma folyamatos pusztulásuk ellenére is még mindig több ezerre tehető hazánkban. A földből emelt építményeket Ázsiában kurgánnak, Magyarországon kunhalomnak is gyakran nevezik. Az ősi halmok többféle célból épültek, lakódomb, sírdomb és őrdomb egyaránt megtalálható köztük.

A kunhalom állapota az évek során folyamatosan romlott, a környékre jellemző kiváló termőképességű talaj miatt azt több mint 50 %-ban elhordták.

A további bolygatás megakadályozása érdekében döntöttek a kenygeli halom esetében a vizsgálat mellett a szakemberek.

A korai bronzkorban keletkezhetett

A beavatkozás során a cél egy függőleges falfelület létrehozása volt a megbontott oldalon, ahol a felhordott talajrétegeket azonosítani lehet. A munka eredményeképpen a talajszelvény “árulkodott” a korok lenyomatáról.

A kengyeli kunhalom keletkezésének idejét a korai bronzkorra teszik a régész szakértők, kora a 4000 évet is meghaladhatja.

Nagyon nagy jelentősége van annak, hogy a földtulajdonosok és földhasználók ismerjék területükön ezeket a földműveket, mert csak így őrizhetők meg.

Egy olyan halomra, amely talán az egyiptomi piramisoknál is idősebb, büszkének kell lenni tulajdonosának és foggal körömmel védeni a jövő nemzedékei számára.

A különleges letekre Kecskemét-Hetényegyháza határában bukkantak rá a régészek.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Utazás
Ötszázhetven éve, 1453. május 29-én foglalta el II. (Hódító) Mehmed török szultán Konstantinápolyt, az egykor oly hatalmas Kelet-Római Birodalom fővárosát, amelyet Isztambul néven saját fővárosának...
Lifestyle
A Szűz már ismeri azt a személyt, akiből élete nagy szerelme lesz. Íme, a június előrejelzésünk!
Utazás
Egy, eredetileg a vulkánkitörések és földrengések pontos érzékelése céljából megalkotott kutatóballon detektálta a hangokat a sztratoszférában. Egyelőre még a szakemberek is tanácstalanok.