Utazás

Óriási napkitörést rögzített a NASA, a tudósok is csak az állukat kapargatják a földről

Az amerikai űrhivatal július 3-án lett figyelmes a nem mindennapi jelenségre, mely őszinte meghökkenést váltott ki a szakértőkből.

Felébred szendergéséből központi csillagunk

Miközben mi a Föld nevű bolygón az elviselhetetlenségig fokozódó kánikulára panaszkodunk, addig valahol, a világűr beláthatatlan messzeségében központi csillagunk, a Nap lassacskán felébred szendergéséből - legalábbis ezt állítják azok az avatott szakértők, akik múlt hétvégén, július 3-án X-osztályú napkitörést fedeztek fel. Egybehangzó szakvélemények szerint ez a leghatalmasabb napkitörés, melyet az elmúlt esztendők során detektáltak a tudósok.

A szinte páratlan jelenséget a NASA napfigyelő műholdja, Solar Dynamics Observatory (SDO) rögzítette. Az eszköz megfigyelése szerint Naprendszerünk központi, éltető csillaga az AR2838 kódjelű napfoltból egy jelentősnek mondható kitörést produkált – olyan hatalmasat, amire 2017 óta nem is találtak példát a tudósok.

A NASA műholdja által megfigyelt napkitörés az ilyen és ehhez hasonló jelenségek legintenzívebb típusához tartozik, olyan eseményekért felel, mint például a geomágneses jellegű viharok vagy épp a rádiós kommunikáció különböző zavarai - írja az IFLScience.

Fotó: NASA/SDO

Lapozz, még nincs vége!

Oldalak

Utazás
Sztárok
Ahogyan a legtöbb rajongó már tudja, Tóth Andival teljessé vált az X-Faktor mentori csapata. Ütős énekeseket sikerült összeszednie az RTL-nek.
Egészség
Továbbra is velünk marad az áprilisra jellemző kacifántos időjárás. Az orvosmeteorológiai olyan dolgokat jósol, ami erős fejfájást is okozhat szerdán.
Sztárok
Lezárult a szexuális zaklatással vádolt Kevin Spacey pere, de menet közben rettenetes titkokra derült fény, amik megmagyarázhatnak néhány dolgot a színész viselkedésével kapcsolatban.