Ezen a nyáron még az életünk része lesz a maszk, utazáskor sem érdemes otthon hagyni

A legtöbb helyen még mindig kötelező a közterületek való maszkviselés, ám vannak országok, ahol specifikusabb szabályok vannak érvényben – ezeket gyűjtöttük össze cikkünkben.

Búcsút inthetünk a maszkunknak – vagy mégsem?

Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon közzétett videoüzenetében jelentette be május 22-én, hogy megvan az ötmilliomodik beoltott magyar állampolgár is, ezért közterületen nem kell többé maszkot viselni. A szabály feloldása ellenére továbbra is rengetegen hordják a maszkot a közterületeken elővigyázatosságból, pedig most már csak az olyan helyeken kötelező a maszkviselés, ahol „védettek” és „nem védettek” zárt térben találkozhatnak, mint például üzletek, bevásárlóközpontok, piacok, múzeumok, hivatalok, tömegközlekedési eszközök, vagy a vendéglátóegységek belső tereiben, amikor éppen nem az asztalánál fogyaszt a védettségi igazolvánnyal rendelkező vendég. Dr. Rusvai Miklós szerint zárt helyen idén még biztosan viselni fogjuk a maszkot, leghamarabb jövőre búcsúzhatunk el tőle.

Európa-szerte hasonló a helyzet, a legtöbb országban sorra oldják fel vagy enyhítenek a korábban meghozott járványügyi korlátozásokon, azonban a maszkviselési kötelezettség még sok helyen megmaradt, mint legalapvetőbb előírás, és ez valószínűleg már nem változik meg a nyár folyamán, így az idei nyaralás fontos kelléke lesz a maszk mindenhol. Bár az utazás legfontosabb hozzávalója jelenleg a védettségi igazolvány – legyen az a magyar, vagy az elvileg júliustól hatályba lépő Európai Uniós –, fontos tisztában lenni a különböző országokban hatályban lévő maszkviselési szabályokkal is, cikkünkben ezeket gyűjtöttük össze.

Lapozd fel a galériánkat!

A legtöbb helyen (pl. Görögország) az arcmaszkok használata kötelező beltéren és kültéren egyaránt, de egyes helyeken a szabályok még specifikusabbak, Spanyolországban például az arcmaszkok kötelezőek közterületeken, beltéri és kültéri helyeken,valamennyi tömegközlekedési eszközön, valamint magángépjárműveken is, ha az utasok nem ugyanazon a címen élnek együtt, kivételt képeznek azonban a hat éven aluli gyermekek és a fogyatékossággal élő vagy légzőszervi betegségben szenvedők. Máltán ezzel szemben már 3 éves kortól kötelező maszkot viselni minden nyilvános helyen, Ausztriában pedig azt is megszabják, hogy FFP2-maszkokat kell viselni minden közterületen, üzletekben és tömegközlekedési eszközökön belül.
Kattints a további képekért!

Nincs még veszve az idei nyár! A koronavírus-járvány visszaszorulásával és a védettek számának növekedésével egyre több a lehetőség arra, hogy 2021-ben külföldön nyaralhassunk. Íme, a legfontosabb tudnivalók ezzel kapcsolatban.

Leadfotó: 123rf.com

Oldalak