Minden tudnivaló, ha külföldre utaznál védettségi igazolvánnyal

Nincs még veszve az idei nyár! A koronavírus-járvány visszaszorulásával és a védettek számának növekedésével egyre több a lehetőség arra, hogy 2021-ben külföldön nyaralhassunk. Íme, a legfontosabb tudnivalók ezzel kapcsolatban.

Külföldi utazás védettségi igazolvánnyal

Bár júliustól elvileg érkezik az egységes Európai Unió egészében érvényes Covid-igazolvány, hogy ismét szabadon lehessen mozogni az Unióban és fokozatosan megszűnjenek a korlátozások, Magyarország külön utakon is jár, és egyre több országgal köt megállapodást a magyar védettségi igazolvány elfogadásáról, azonban az igazolvány megléte sok esetben nem ad automatikus belépést az adott országba. A Portfolio cikke alapján bemutatjuk, hogy országonként milyen egyéb előírások vannak érvényben, ezen túl azonban javasoljuk, hogy az ezekbe az országokba való utazás során alaposan tanulmányozd át a Konzuli Szolgálat oldalát a részletekért.

A tárgyalások eredménye alapján eddig 10 országba lehet korlátozásmentesen beutazni az oltottságot igazoló védettségi igazolvánnyal. A következőkben az egyes országokba való belépés speciális szabályait is ismertetjük.

Bahrein

Bahreinbe május elejétől utazhatnak a magyar állampolgárok tekintet nélkül arra, hogy mely oltást vették fel, amennyiben rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. A Konzuli Szolgálat oldalán a Bahreinbe történő beutazással kapcsolatban további információkat is találni. Ez alapján a védettségi igazolvánnyal rendelkező magyar állampolgárok „on-arrival” vehetik fel a vízumot a repülőtéren.

A „BeAware Bahrain” applikációt a magyar állampolgároknak is le kell tölteniük a mobiltelefonjaikra, miután 2021. május 13-tól, a Ramadán, szent hónap befejezésével, csak a „BeAware Bahrain” applikációban érvényesített védettségi igazolvánnyal rendelkező személyek látogathatnak bizonyos megnyíló, zárt légterű egységeket, mint többek között a vendéglátóhelyek, sport- rendezvény- és szabadidőközpontok belső tereit, termeit, fitness-termeket, szállodák éttermeit.

A Bahreinbe érkező magyar állampolgároknak a fenti dátumtól a manamai nemzetközi repülőtéren az egészségügyi minisztérium helyszíni munkatársai töltik fel a „BeAware Bahrain” applikációba a jogosultságot a magyar védettségi igazolvány alapján.

A nem beoltott 6 és 18 év közöttieknek a beérkezéskor a repülőtéren PCR tesztet kell elvégeztetniük az egészségügyi hatóságokkal. Ezt követően a negatív teszt megérkezéséig karanténban kell tartózkodniuk (ez jelenleg 24-48 óra, a karantén helyszíne nem előírt).

Cseh Köztársaság

Május 15-től mindenfajta karantén-, vagy tesztelési kötelezettség nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között. Az oltási igazolványokat a két ország kölcsönösen elismeri, így a megállapodás mindenkire nézve érvényes, függetlenül a beadott oltóanyag fajtájától.

A Konzuli Szolgálat oldalán további információk is elérhetőek:

  • két dózisú oltás esetén a belépés az első oltást követő 22. naptól lehetséges, és az országban való tartózkodás 3 hónapig megengedett;
  • két dózisú oltás esetén, ha már a második oltás felvétele is megtörtént, az országban való tartózkodás az első oltás dátumától számított 9 hónapig lehetséges;
  • egy dózisú oltás esetén a belépés az oltást követő 22. naptól lehetséges, és az országban való tartózkodás 9 hónapig megengedett.

A 18 év alatti gyermekek, további szabályozás elfogadásáig, továbbra is a 2. pontban felsorolt korlátozások szerint léphetnek be az országba.

Lapozz a folytatásért!

Oldalak