Utazás

Kígyók és siklók Magyarországon - ezekkel a fajokkal találkozhatsz, ha túrázni indulsz

Gondolnád, hogy hazánk egyes részein is farkasszemet nézhetsz egy-két kígyóval? Igen, országunk némely területein is élnek példányok, melyekről nem árt megtudnod pár dolgot, ha véletlenül szembe találkoznál velük túrázás közben.

Keresztes vipera

Átlagosan 60-90 cm hosszúak, mérgük az emberekre csak extrém allergiás rohamokat (anafilaxia) előidéző esetben lehet halálos kimenetelű. Somogy és Zala megyében, a Tokaj-hegyen és környékén élnek, egy-egy ilyen állományban körülbelül 200-300 kígyó él.

Erdei sikló

Akár két méter hosszúra is megnőhet, tojásokat, rágcsálókat és madarakat fogyaszt. A Dunántúl domb-, és hegyvidékein, és az Északi-középhegységben fordulnak elő. Szürke változata is létezik, ezek a példányok a Bükkből és a Zemplénből kerültek elő.

Rákosréti vipera

A gyepes élőhelyeket kedveli, egy nagyobb állomány a Duna-Tisza közi területen él. Madárfiókákkal, ízeltlábúakkal és rovarokkal táplálkozik. A gyenge mérge és kis méregfoga miatt marása egy méh csípésének felel meg, olyan gyenge, hogy ellenmérget nem is készítettek hozzá.

Lapozz, cikkünk a következő oldalon folytatódik!

Fotók: Pinterest

Oldalak

Utazás
Fashion&Beauty
Irritációt és szárazságot észlelni bőrünk bármely területén kellemetlen. Száraz szemhéjjal küzdeni viszont különösen fájdalmas és zavaró tud lenni.
Lifestyle
Ennyire hatékony és sokoldalú ital nem igen van, szóval érdemes már most raktároznod belőlük, hogy mindig kéznél legyenek!
Lifestyle
Az Ikrek óriási terhektől szabadul ma meg. Napi horoszkóp!