Te tudtad? Két európai is van a Föld legnagyobb szigetei között

Nem is hinnéd, milyen hírességeket előznek meg.

Miénk a legnagyobb

Már-már kisebb kontinenseknek is beillenének a Föld legnagyobb szigetei, amelyek között két európait is találunk. Ráaádásul egyikük nem csak "simán" méretes, hanem a világ legnagyobbja is.

Óriás Grönland

Kétség sem férhet hozzá, a Föld legnagyobb szigete Grönland, ami egyébként terület szerint a világ negyedik legnagyobb közigazgatási egysége. Földrajzilag ugyan Észak-Amerikához tartozik, ám miután politikailag dán fennhatóság alatt áll, európai - még annak ellenére is, hogy szárazföldünktől és Izlandtól a Dánia-szoros választja el. Az egykor Észak-Amerikával egy kontinenst alkotó Grönland nem kevesebb, mint 2 160 000 négyzetkilométer.

Gigantikus szigetek

Grönland méretét meg sem közelíti, mégis a maga 771 900 négyzetkilométerével Új-Guinea foglalja el a második helyet a legnagyobb szigetek rangsorában. Nem sokkal marad le utána a 734 000 négyzetkilométeres, szintén ázsiai Borneó. Ezt követi a negyedik helyezett, 589 500 négyzetkilométeres Madagaszkár, a Kanadához tartozó, 476 050 négyzetkilométer területű Baffin-sziget, majd a Nagy-Szunda-szigetekhez tartozó, 423 647 négyzetkilométeres Szumátra.

Újabb európai az élbolyban

Noha kevesen gondolnák, de a top 10-es listában bizony még egy európai szerepel, amit a felsoroltakon túl már csak a 228 000 négyzetkilométeres, japán Honsú előz meg. Ez pedig nem más, mint a Brit-sziget, ami 216 911 négyzetkilométernyi területével a Föld nyolcadik legje. A sziget egyébként hivatalosan Európa legnagyobbja, és akkor még egy titkot elárulunk róla: a Brit-sziget Jáva és Honsú után a világ harmadik legnépesebb szigete is.

Fotók: Instagram.com; Leadfotó: 123rf.com

Oldalak