Elsüllyedt egy dunai hajó a Parlamentnél, heten meghaltak - Friss részletek

Május 29-én este történt a tragédia.

Hajóbaleset a Parlamentnél

Hét ember meghalt, hét utast pedig könnyebb sérülésekkel szálítottak kórházba, miután két hajó összeütközött, majd az egyik - a Hableány - felborult és elsüllyedt a Dunán a Parlamentnél szerda este - jelentette be Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a helyszínen. Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta: negyed tízkor érkezett a bejelentés, hogy egy turistahajó felborult a Dunán. A fedélzeten 34-en tartózkodtak - főleg távol-keleti turisták (közülük 16-ról egyelőre nem tudnak) és a kéttagú magyar személyzet. A hatóságok azonnal megkezdték a kutatást a Duna teljes szakaszán. Kolozsi Péter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt mondta: 96 hivatásos tűzoltóval, tűzoltóautókkal, speciális műszerekkel is keresik a túlélőket, hozzátette, a kutatás elhúzódó folyamat lesz. A mentést nehezítik a rossz időjárási körülmények, valamint az, hogy a Duna árad, és folyónak gyors a sodrása - írja az MTI.

A helyszínre Pintér Sándor belügyminiszter és Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár is kiment. Horváth Ildikó az MTI-nek elmondta: három nagy kórház fogadja a baleset sérültjeit. Az államtitkár a magyar kormány nevében részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, egyúttal megköszönte a mentésben részt vevők munkáját.

Zacher Gábor toxikológus azt mondta az M1 aktuális csatornának, hogy kiszámíthatatlan, milyen sérüléseket szenvedtek a szerda esti dunai hajóbaleset sérültjei. A szakember kiemelte: a lehűlés komoly fenyegetést jelent, mivel a Duna 10-15 fokos lehetett, amikor a baleset történt. Hozzátette, hogy a sérülések mellett a sokkhatásnak is kiszámíthatatlanok lehetnek a következményei.

Tóth Mihály, az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. szóvivője szerda éjszaka azt nyilatkozta, rutinszerű hajós városnézés közben történt a baleset, melynek következtében elsüllyedt a Hableány. Közölte: semmit sem tudnak a körülményekről, hogy mi történt és hogyan történt. Ezt a hatóságok vizsgálják. Kiemelte, hogy a hajót folyamatosan szervizelték, műszaki hibáról nem tudnak.

A legfrissebb hírek szerint egy nagyméretű luxushajóval ütközhetett a sétahajó, mely - az MTI információi szerint - maga alá gyűrte a Hableányt, ami gyorsan süllyedt. Időközben megtalálták a jármű roncsát, mely a Margit híd pillérétől három méterre van a Duna mélyén. Hogy mikor tudják kiemelni, azt még nem tudni.

Közben már megérkezett a Margitszigethez, az elsüllyedt turistahajó közelébe a Magyar Honvédség egyik hadihajója és búvárok készülnek a merülésre - hangzott el csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán. Közölték, értesüléseik szerint a honvédség szakemberei részt vesznek majd a 3-4 méter mélyre süllyedt Hableány felderítésében. Az M1 tudósítója gumicsónakokban búvárokat látott a Margit híd közelében.

75 éve nem történt hasonló

Legutóbb 75 évvel ezelőtt volt olyan súlyos hajós baleset Magyarországon, mint amilyen szerda este történt a Margit híd közelében - mondta Horváth Imre, a Magyar Hajózási Országos Szövetség főtitkára csütörtök reggel az MTI-nek. A szakember elmondta, 75 évvel ezelőtt a Balatonon borult fel egy hajó, akkor is többen meghaltak. Ugyanakkor a mostanihoz hasonló, de csak sérüléssel járó baleset már történt pontosan ugyanott, mint szerdán: egy sétahajó és egy szállodahajó ütközött össze másfél évvel ezelőtt.

Az okokról azt közölte, egyértelműen emberi hiba állhatott a szerda esti baleset hátterében, hiszen ezek a hajók fel vannak szerelve műholdas helymeghatározóval, így négy méteres pontossággal meg tudják határozni a saját és a többi hajó helyzetét, illetve mozgását. Mivel szerda este nem voltak annyira rossz látási viszonyok, akár szemmel is követni lehetett volna a másik hajó mozgását - tette hozzá. A baleset körülményeiről Horváth Imre azt közölte, komoly sérülést szenvedhetett a kishajó, mivel nagyon gyorsan süllyedt el, feltehetően nagy sebességgel ment neki a szállódahajó. Egy akkora vízi jármű, mint a szállodahajó 12-15 kilométer per órával tud menni, és mintegy 1000 tonnát nyom - tette hozzá.

A balest körülményeit minden részletre kiterjedően tisztázni tudják majd - mondta Horváth Imre -, hiszen a hajók mozgását egy "külső feketedoboz" rögzíti. Ez azt jelenti, hogy a közlekedési adatokat folyamatosan rávetítik egy térképre, de rögzítik a rádióforgalmat is, s így követnek minden hajót. A főtitkár hangsúlyozta, a magyarországi előírások szigorúan szabályozzák a hajóforgalmat, de a fővárosi szakasz még éjszaka is nagyon telített, átlagosan mintegy 70 hajó közlekedik ilyenkor is. Ugyanakkor a hajózás biztonságosnak mondható, hiszen csak ritkán vannak balesetek, s olyan súlyosak, mint a szerda esti, még ritkábban.

Fotók, leadfotó: MTI

Oldalak

Szólj hozzá Te is!