Dunai hajóbaleset: Drámai felvétel került elő a Hableány elsüllyedéséről

A videón látható az ütközés és a borulás pillanata is.

Tragédia

Mi is beszámoltunk róla, hogy május 29-én, szerda este elsüllyedt a Hableány nevezetű dunai sétahajó a Parlamentnél, miután ütközött a Viking Sigyn luxus szállodahajóval a Margit híd egyik pillérénél. A tragédiában heten életüket vesztették, összesen 34-en tartózkodtak a fedélzeten, főként távol-keleti turisták, illetve a két fős magyar személyzet. A legtöbb utast jelenleg is nagy erőkkel keresik a hatóságok, ám a kedvezőtlen időjárási körülmények, illetve a folyó sodrása és vízállása nagyban nehezíti a mentést.

Egyelőre annyit lehet tudni a balesetről, hogy emberi mulasztás miatt következhetett be - erről részletesebben Horváth Imre, a Magyar Hajózási Országos Szövetség főtitkára beszélt az M1 aktuális csatornának csütörtök reggel. A szakember szerint akkor, amikor a katasztrófa bekövetkezett, kedvezőek voltak a látási viszonyok, biztos, hogy nem technikai vagy műszaki baki okozta a történteket. Az MTI információi szerint a Hableány hét másodperc alatt elsüllyedt, most pedig egy megrázó felvétel is előkerült, melyen jól látszik az ütközés és a borulás pillanata.

Felvétel a balesetről

A videón látható, ahogy a sétahajó és a szállodahajó egyszerre érnek a Margit híd pilléréhez, majd a Hableány balra kanyarodik, ekkor történik az ütközés, majd egy-két másodperccel később tisztán kivehető, ahogy a jármű felborul.

Jelenleg hajózási zárlat van a Dunán, a búvárok merülését nem könnyíti meg a folyó magas vízállása és sodrása, de igyekeznek minél hamarabb felhozni a Hableány roncsait, melyeket Margit híd pillérétől néhány méterre találtak meg, de a szakemberek szerint több napig is eltarthat a folyamat. Az utasokat - beleértve a magyar személyzet két tagját is - folyamatosan keresik, a túlélők közül négy embert már kiengedtek a kórházból.

Fotó, leadfotó: MTI, YouTube/ATV Magyarország

Oldalak

Címkék:

Szólj hozzá Te is!