Ismerd meg a horvát Isztria ezernyi ízét!

A horvátországi Rabac városában egy különleges konyhaművészeti kiállítással és ételkóstolóval várják az érdeklődőket.

Egy tökéletes nyaralás nélkülözhetetlen velejárói a jóízű vacsorák valamint a kóstolók a helyi konyhaművészet finomságaiból. A horvát Isztrián járva minderre remek lehetőségek adódnak, ám Rabac egy egészen egyedülálló programajánlattal is várja a gasztronómia iránt érdeklődőket. Egy rendkívül érdekesnek ígérkező konyhaművészeti kiállítás és ételkóstoló keretében megtudhatjuk ugyanis, hogyan és mit főztek Horvátország tengerparti falvaiban nagyanyáink idejében.

A rendezvény több felvonásban zajlik Rabac tengerpartján a teljes nyári szezonban, egészen szeptember 2-ig. A „Hogyan főztek nagyanyáink?” (Ca su kuhale naše noni) elnevezésű gasztronómiai kiállítást minden évben megrendezik, ráadásul évről-évre egyre nagyobb sikerrel.

A turisták számára ugyanis igazi kuriózumot jelentenek az ínycsiklandó tradicionális ételek, amelyeket hatalmas kondérokban főznek a helyi asszonyok és szakácsok, a horvát gasztronómia minden titkának ismerői.

Nem csak ételkölteményeket, hanem számtalan különleges hozzávalót is bemutatnak a kiállításon, amelyekből nem csak kóstolót kaphatunk, hanem akár különböző kiszerelésekben haza is hozhatunk belőlük egy-egy adagot. A helyi séfek és háziasszonyok örömmel osztják meg a recepteket, de akár saját szemünkkel is végigkövethetjük egy-egy étel elkészítésének folyamatát.

Mindeközben a helyi éttermek is bemutatkoznak, akik saját standjaikon nem csak az étlapjukon található szokásos fogásokat, hanem tradicionális horvát finomságokat is elkészítenek. A Rabac környéki bortermelők szintén fontos szerephez jutnak a kiállítás során, a rendezvény szlogenje szerint ugyanis a jó ételek mellől sosem hiányozhatnak a jó borok sem! Mind étel, mind ital tekintetében igen gazdag lakomának nézünk tehát elébe!

Némi kedvcsinálóként lássuk, mi mindenből kaphatunk kóstolót a rabaci ételkiállítás keretében: tradicionális polipsaláta kizórlag friss és helyi hozzávalókból elkészítve, sós szardíniás illetve káposztás tészta, tintahal leves, valamint isteni horvát galuska helyben nevelt csirkével. A bor- és ételkóstolókat zenei és folklór előadások teszik még színesebbé. Feledhetetlen élmények várják tehát a konyhaművészet iránt érdeklődőket Rabacon, ahol a szemünk előtt elevenednek meg a horvát Isztria többszáz éves hagyományai, míg szánkban a mediterrán tájak ízkavalkádját érezhetjük.

 

A cikk elkészítésében szakértő partnerként közreműködtek:
Habóczki Anna és Szalontai Ildikó, az Adriaonline utazásai tanácsadói.

Oldalak

Lifestyle
Csak két dologra lesz szükséged ahhoz, hogy megakadályozd erős vegyszerek nélkül is a kertben és a virágágyásokban újra és újra megjelenő gaz kialakulását.
Egészség
A laboratóriumi tesztek kimutatták: a kórokozó súlyos fekélyeket okoz a szemben.
Sztárok
A walesi hercegné még hosszú ideig nem térhet vissza közfeladatai gyakorlásához, és noha Károly király már kiszemelte (ideiglenes) utódját, a trónörökös cseppet sem elégedett édesapja választásával.