Október második felében visszatér a 20 fokos meleg

Az esztendő tizedik hónapja még sok nem várt fordulatot tartogat számunkra. Jövő héten újra melegebb légtömegek érkeznek Európa felé, itthon is érezni fogjuk a felmelegedést.

Jövő héten megint szögre akaszthatjuk a kabátot

Egy ideje már kezdetét vette a csapadékos-hűvös októberi időjárás, és bár hivatalosan csak pár nap múlva indul a fűtési szezon, sokan már most arra kényszerülnek, hogy begyújtsanak otthon az egyre fokozódó hideg miatt. És amikor már azt hittük volna, hogy a barátságtalan, nyirkos időjárás csak fokozódni fog, újabb fordulatot vesz meglehetősen rapszodikus időjárásunk. Nem búcsúzhatunk még el teljesen a kellemes, őszies melegtől, jövő héten ugyanis megint 20 fokokat mérhetünk - ez derül ki az Időkép friss előrejelzéséből.

Hétvégén veszi majd kezdetét a felmelegedés, mely jövő héten fog tetőzni, ugyanis az eddigi északias irányítást nyugati, délnyugati áramlás váltja fel, az Atlanti-óceán fölött ugyanis megerősödik a ciklontevékenység. A ciklonok előoldalán egyre melegebb légtömegek érkeznek kontinensük fölé - írja az Időkép.

Fotó: 123rf

A hét közepén érjük el a 20 fokot

Az oldalon arról is írnak, hogy hétvégén a hideg, többfelé párás, ködös, helyenként gyengén fagyos hajnalokat követően napközben sok lesz a napsütés, a maximumok pedig 15 fok körül, vasárnap inkább már kevéssel 15 fok fölött alakulnak. A jövő héten aztán térségünk fölött is megerősödik a délnyugati áramlás, száraz, egyre melegebb levegő éri el hazánkat. Így leginkább csak fátyolfelhők szűrhetik a napsütést, a szélcsendesebb tájakon viszont tartósan megmaradhatnak a hajnalra képződő pára- és ködfoltok. A hét közepére egyre többfelé elérjük a 20 fokot.

A hajnalok kissé enyhülnek, de továbbra is csípősek lesznek, délutánonként pedig egyre nagyobb területen eléri, helyenként meg is haladja a csúcshőmérséklet a 20 fokot.

Fotó: 123rf

Ez a szezon első havazása, ami ugyan nem maradt meg, de a télies hangulatról gondoskodott.

Leadfotó: 123rf

Oldalak