Lezuhant a rögbicsapat repülőgépe, a túlélők szörnyű dologra kényszerültek

Két hónapig éltek a vadonban a túlélők, mire végre rájuk találtak.

Csoda az Andokban

A montevideói Keresztény Öregfiúk Rögbiklub játékosai 1972-ben barátságos mérkőzésre utaztak szurkolók, rokonok és mások társaságában Chile fővárosába, Santiagóba. Gépük, az uruguayi légierő 571-es számú, Fairchild típusú repülőgépe Argentínában már vesztegelt egy napot a hegyek közt uralkodó, rendkívül rossz időjárás miatt, de mivel a szabályok kimondták, hogy 24 óránál tovább idegen légierő gépe nem maradhat az ország területén, emiatt a személyzetnek döntenie kellett, hogy visszafordulnak vagy megkísérlik az átrepülést az Andok fölött. Ez utóbbit választották, de a változatlanul rendkívül kedvezőtlen időjárás és feltehetőleg navigációs hiba miatt is, a gép a szárnyaival szikláknak ütközött, kettétört és lezuhant október 13-án.

A zuhanást a gépen utazó 45 fő nagy része túlélte, de elszenvedett sérüléseikbe sokan belehaltak a következő napokban, másokat később egy lavina ölt meg, illetve szervezetük folyamatos legyengülése miatt haltak meg.

A gép keresésére indított akciók kivétel nélkül eredménytelenek maradtak, ezt pedig a túlélők is érezték. Mivel nem bíztak abban, hogy bármilyen mentőakció is rájuk találhat, eltökélték, hogy saját erejükből jutnak ki a vadonból. A gép magasságmérő műszereinek meghibásodása miatt, és mert a haldokló pilóták utolsó szavai arra utaltak, hogy már mélyen chilei területen lehetnek, úgy gondolták, hogy az expedíciónak, amely megpróbál lejutni a hegyek közül, nyugat felé kell tartania, mert ott hamarosan eljuthatnak emberlakta vidékre. Valójában a zuhanás helye még argentínai területen volt, sokkal magasabban, mint ahogy azt a túlélők gyanították, és egy közeli, keletre induló völgyet követve egyszerűbben el tudtak volna jutni emberjárta vidékre.

Még nincs vége, lapozz!

Oldalak