Utazás

Tényleg nem látják szívesen a magyarokat a horvát éttermekben? Íme az igazság

Orbán Viktor magyar miniszterelnök nemrégiben elejtett egy félmondatot, mely diplomáciai feszültséget okozott hazánk és Horvátország között. Nemrég szárnyra is keltek a pletykák, melyek szerint egyes horvát vendéglátósok nem hajlandók kiszolgálni a magyar turistákat. Mennyire súlyos a helyzet a valóságban?

Nem várt diplomáciai feszültségek

Orbán Viktor magyar miniszterelnök két héttel ezelőtt, a Kossuth Rádió reggeli műsorában ellenérzését fejezte ki az Oroszország további gazdasági meggyengítését célzó uniós olajembargóval kapcsolatosan, majd egy olyan mondat hagyta el a kormányfő száját, mely nem várt diplomáciai feszültséget okozott hazánk és déli szomszédunk, Horvátország között. Orbán egész pontosan úgy fogalmazott, hogy „természetesen, akinek van tengere, és vannak tengeri kikötői, az hajókon tud szállítani olajat a világ bármely pontjáról, de vannak országok, amelyeknek nincsenek tengerei, nekünk is lenne, ha nem vették volna el őket, de nincsenek jelen pillanatban, ezért Magyarországra orosz vagy bármilyen fajta olaj kizárólag csak csővezetéken érkezhet, a csővezeték egyik fele Oroszországban, egyik vége Oroszországban van, a másik pedig Magyarországon”.

Az eset akkora port kavart, hogy rögtön bekérették Magyarország zágrábi nagykövetét a horvát külügyminisztériumba, de számos hazai lap arról is cikkezett, hogy egyes horvát vendéglátósok nem hajlandók kiszolgálni éttermeikben a magyar turistákat. A Femcafe.hu is megírta, hogy egy helyi étteremtulajdonos kitett az Instagramra egy - azóta eltávolított - bejegyzést, melyben így fogalmazott: "Magyarokat nem szolgálunk ki, nem szívesen látott vendégek a tengerpartjukon." Jóllehet utólag kiderült, hogy a férfi egyszerű tréfának szánta a posztot, szárnyra keltek azok a pletykák, melyek szerint a magyarok nem sok jóra számíthatnak, ha a közeljövőben Horvátországban szeretnék tölteni nyaralásukat. De mi az igazság? Tényleg ennyire elmérgesedett volna a két szomszédos ország viszonya?

Fotó: 123rf

Lapozz tovább, eláruljuk, mi is a helyzet egész pontosan!

Oldalak

Utazás
Fashion&Beauty
Méltó módon ünnepelte meg Renaissance című filmjének londoni premierjét Beyoncé: a világhírű díva emlékezetes kreációt öltött magára, melyben minden tekintetet magára vonzott.
Sztárok
Milyen is igazából az Inspiráló Nő? Nos, a kérdésre sokféle választ lehet adni, egy azonban biztos: Hevesi Kriszta a kisugárzásával, az évtizedes munkájával, a szemléletmódjával és a belső értékeivel...
Fashion&Beauty
Julia Roberts frizurája már nem a megszokott, egy új stílusra váltott a színésznő.