Nem szívesen látott vendégek a magyarok Horvátországban, Orbán Viktor elejtett félmondata miatt

Volt valaha tengere, adriai kikötője Magyarországnak? És a történtek fényében mi lesz az idei horvátországi nyaralással?

Diplomáciai perpatvar

Orbán Viktor miniszterelnök tíz nappal ezelőtt, a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában elfogadhatatlannak nevezte az Oroszország ellen bevezetni kívánt uniós olajembargót, érvelésével azonban kisebb diplomáciai bonyodalmat okozott Zágrábban. A miniszterelnök kifejtette, hogy „természetesen, akinek van tengere, és vannak tengeri kikötői, az hajókon tud szállítani olajat a világ bármely pontjáról, de vannak országok, amelyeknek nincsenek tengerei, nekünk is lenne, ha nem vették volna el őket, de nincsenek jelen pillanatban, ezért Magyarországra orosz vagy bármilyen fajta olaj kizárólag csak csővezetéken érkezhet, a csővezeték egyik fele Oroszországban, egyik vége Oroszországban van, a másik pedig Magyarországon”.

Az eset után a horvátok bekérették Magyarország zágrábi nagykövetét, hogy adjon magyarázatot Orbán Viktor miniszterelnök kijelentésére. A horvát külügyminisztérium szerint az ilyen kinyilatkztatások szükségtelenül rontják a két ország jó baráti viszonyát. „Horvátország elítéli a magyar miniszterelnök kijelentését” – írta a tárca múlt heti közleményében, hozzátéve: „elítélünk minden területi követelést a szomszédos államokkal szemben”.

Orbán Viktor vélhetően a ma Horvátországhoz tartozó Rijekára (magyar nevén: Fiume) gondolt érvelése során, a Horvát Állami Levéltár közleményében azonban megüzente: „senki sem vehette el a tengert országától, mert soha nem volt neki” – írja az Euronews összefoglaló cikkében. Felidézték, hogy Fiume soha nem volt magyar, hanem a helyi ideiglenes hatóság, a fiumei provizórium kormányozta. Az állami levéltár archívumából kiderül, hogy a horvát tengerpartnak soha egyetlen millimétere sem volt magyar.

Cikkünk folytatódik, lapozz!

Fotó: 123rf

Oldalak