Le a szenzációhajhász időjárási cikkekkel! Döglött Béka díj jár majd a legbulvárosabb címekért

A Balatoni Kör, az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Balatoni Szövetség a héten közös közleményt adott ki, melyben a prognózis-bulvár veszélyeire hívják fel a figyelmet. Megalapították a Döglött Béka díjat is, melyet azon médiumnak adnának a jövőben, amelyik a legtévesebb prognózist jelenteti meg egy adott hétvégére, ezzel a legnagyobb kárt okozva olvasóinak és a balatoni vendéglátásnak egyaránt.

Felhívás a prognózis bulvár veszélyeire

Pár évvel ezelőtt a magyar újságírásban addig ismeretlen műfaj jelent meg az öncélú kattintásvadászat tipikus példájaként: a meteorológiai prognózis bulvár, melynek lényege, hogy a médiumok hatásvadász címekkel generálnak több elérést a meteorológiai témájú cikkeknél. Az újságírók, online szerkesztők nem spórolnak a jelzőkkel. A „brutális”, „durva”, „hihetetlen” mellett olvashattunk már „armaggedonról” is – olvasható a Balatoni Kör, az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Balatoni Szövetség közös közleményében.

Mint írják, ezeknek a cikkeknek az elsődleges célkitűzése, hogy minél rettenetesebbnek tűnjenek az egyébként átlagos meteorológiai nyelvezettel megírt előrejelzések is a több kattintás reményében. Az ilyen cikkek az esetek túlnyomó többségében az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéseire, veszélyjelzéseire hivatkoznak. Sajnálatos módon éppen a leglényegesebb információ sikkad el az ilyen címek, felvezető szövegek mellett, mégpedig hogy milyen az adott meteorológiai esemény területi lefedettsége, illetve valószínűsége. Az is gyakori, súlyos hiba, hogy a középtávú (hétnapos) prognózis utolsó napjainak is ugyanakkora valószínűséget tulajdonítanak, mint a következő napoknak. Az ilyen esetekre lehet példa, hogy már hétfőn megjelenik a cikk, hogy a hétvégén lecsap a vihar, brutális idő lesz.

Az is többször elfordul, hogy a címben kiemelt „ítéletidőt” a cikkben szerepelő prognózis egyáltalán nem támasztja alá. Ilyen, mikor a címben például az szerepel: „Az egész országra kiadták a figyelmeztetést, lecsap a brutális vihar”, a valóság pedig az, hogy az egész országban citromsárga figyelmeztető előrejelzés van érvényben, mert mindenütt kedvezőek a feltételek zivatarok kialakulására, de a hivatalos prognózisban, veszélyjelzésben elszórt jelleggel [az adott területen 20-30 %-án előforduló jelenség] számítunk zivatarokra. Ez tehát nem ítéletidőt, hanem egy átlagos késő tavaszi, nyári napot jelent.

A közleményben kiemelik, hogy a bulvármeteorológia műfaja ellen már az Országos Meteorológiai Szolgálat is határozottan fellépett szakmai alapon. Sajtóetikailag kiemelten fontosnak tartják kimondani, hogy az ilyen prognózis bulvár a hiteles meteorológiai információk szándékos elferdítése, amivel súlyosan sérülnek az Országos Meteorológiai Szolgálat szerzői jogai, de a meteorológiai élet- és vagyonbiztonságot szolgáló veszélyjelzések sem érik el céljukat. Sőt nem túlzás azt állítani sem, hogy a szóban forgó tevékenység kimeríti a rémhírterjesztés fogalmát. Ez a fajta hitelrontás egyaránt káros az Országos Meteorológiai Szolgálatnak, a turizmusnak, illetve magának az egész turisztikai üzletágnak is. A szándékosan használt kattintásvadász címek sokkal nagyobb hatást gyakorolnak az olvasókra, mint maga a hivatkozott előrejelzés, így sokak már csak ezért módosítják, rosszabb esetben lemondják a foglalásukat. Egyetlen szállodában akár milliós veszteséget könyvelhetnek el egy-egy hétvégén, az egész balatoni turizmusra akár milliárdos nagyságrendű lehet az így okozott kár. Éves viszonylatban országos szinten összesítve pedig a tízmilliárdos nagyságrendet is bőven meghaladhatja a veszteség – írják.

A három szervezet ezért együttesen intézett felhívást a sajtó munkatársai felé, melyben együttműködésre kérik őket a hiteles tájékoztatás érdekében. Ehhez irányelveket is megfogalmaztak, melyeket az OMSZ Facebook-oldalán bárki elolvashat. Egyúttal a Balatoni Kör megalapította a Döglött Béka díjat, melyet azon médiumnak adnának a jövőben, amelyik a leghatásvadászabb prognózis címet jelenteti meg egy adott hétvégére, ezzel a legnagyobb kárt okozva olvasóinak és a balatoni vendéglátásnak egyaránt.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök nemrégiben elejtett egy félmondatot, mely diplomáciai feszültséget okozott hazánk és Horvátország között. Nemrég szárnyra is keltek a pletykák, melyek szerint egyes horvát vendéglátósok nem hajlandók kiszolgálni a magyar turistákat. Mennyire súlyos a helyzet a valóságban?

Leadfotó: MTI/Varga György

Oldalak