Gyönyörű fotókon a világ 4 legcsodálatosabb erdője

A természet világszerte mindenütt csodás kincsek sokaságát vonultatja fel. Az erdők Földünk talán legösszetettebb életközösségei. Egyrészt nagyon fontos szerepet töltenek be oxigéntermelésük által, másrészt minden esetben tengernyi állat- és növényfaj számára nyújtanak otthont. Mi azonban most a szépségüket díjaztuk, kiválasztottuk a világ 4 legcsodásabb erdejét.

Amazónia, Dél-Amerika
Amazónia hatalmas őserdején nyolc ország osztozik, a legnagyobb rész Brazília területére esik. A hatalmas medencében folyik a világ legbővizűbb folyója, amely több vizet ad az Atlanti-óceánnak, mint az európai folyók együttvéve. Ezt a csodás, misztikus, egyben félelmetes erdőt sok veszély fenyegeti, a legnagyobb károkat persze az erdőirtás okozza. Ez azért is sajnálatos, hiszen az esőerdő élővilága hihetetlenül változatos, millió és millió értékes növény- és állatfajnak nyújt menedéket. A hatalmas, öreg fák, csodás virágok, ritka ragadozó növények mellett a fauna is páratlanul gazdag. Itt él például a világ összes ismert lepkefajának negyede, de az erdő megannyi rovar-, madár-, hüllő- és halfajnak ad otthont.

Jiuzhaigou-völgy, Kína
A völgy egy nemzeti park, amely a kínaiak egyik büszkesége és az ország délnyugati részén található. Szerepel a világörökségi listán, valamint az UNESCO bioszféra-rezervátummá, vagyis fontos természetvédelmi rendeltetésű területté is nyilvánította. Nevének jelentése a „kilenc falvas völgy”, ugyanis kilenc kisebb tibeti település van a területén. Csodás, több szinten lezúduló vízesések, kék és zöld tavak, érdekes karsztképződmények, havas csúcsok tarkítják a völgyet és az erdőséget. Híres a terület vadvilága is, olyan állatok élőhelye, mint például az óriáspanda, a szecsuáni takin vagy az aranymajom.

Fekete-erdő, Németország
A Németország délnyugati csücskében található erdőség tulajdonképpen egy fák borította hegyvonulat, melyet délről és nyugatról a Rajna völgye határol. Nevét a rómaiaktól kapta, utalva arra, hogy a sűrű tűlevelű fák minden fényt kizárnak az erdőből. A területen rengeteg mesés település található, kedvelt turisztikai célpontok például Freiburg vagy Hermann Hesse szülővárosa, Calw. A pihenésre vágyók közül pedig sokan ellátogatnak a gyönyörű Titisee nevű tóhoz, ami a hozzá tartozó turisztikai településsel együtt többek között rengeteg egészséggel kapcsolatos, relaxáló szolgáltatással várja az idelátogatókat.

Monteverde Köderdő, Costa Rica
A Monteverde Köderdő Nemzeti Rezervátum Közép-Amerikában, Costa Ricában található. A Tilaran-hegységben, a felhőképződés magasságában fekszik. Különleges élővilága - akár a köderdőké általában - még néhány trópusi esőerdő ökoszisztémájánál is veszélyeztetettebb. Több száz emlős- és madárfaj él itt, sokszor a lombkoronában, hiszen a sűrű fák az aljnövényzettől szinte teljesen elzárják a fényt. Mégis rengeteg macskafélének, többek között jaguároknak, párducoknak ad otthont ez a terület, legfurcsább lakója pedig minden kétséget kizáróan a fákon élő lajhár. Emellett páratlan szépségű növények, virágok sokasága lakja az erdőt, míg a csodás orchideáknak körülbelül 200 faját regisztrálták már.

Oldalak