Ismét változtak a beutazási szabályok Ausztriába

Néhány kiemelt országból szigorúbb beutazási szabályok vonatkoznak, mint Európa többi országára.

Új szabályozás

Életbe lépett kedden az osztrák egészségügyi minisztérium azon rendelete, amelynek értelmében a Spanyolországból, Hollandiából és Ciprusról érkezőkre a koronavírus-járvány miatt szigorúbb beutazási szabályok vonatkoznak, mint Európa többi országára.

A rendelkezés értelmében – amely elsősorban a nyaralásból visszatérőket érinti – az ebből a három országból légi úton Ausztriába érkezőknek vagy teljes immunitással vagy negatív PCR koronavírusteszttel kell rendelkezniük – írta meg az MTI. A teljes immunitást az uniós digitális Covid-igazolvánnyal, illetve angol vagy német nyelvű oltási papírral lehet igazolni, a negatív PCR-teszt pedig nem lehet 72 óránál régebbi.

Amennyiben a beutazó ezen igazolások egyikével sem rendelkezik, a repülőtéren köteles alávetni magát a hatóságok által rendelkezésre bocsátott ingyenes PCR-tesztelésnek. Ha ez bármely okból kifolyólag – például hajnali érkezés vagy a repülőtéri tesztállomáson kialakult tumultus miatt – nem lehetséges, a beutazónak regisztrálnia szükséges, és 24 órán belül teszteltetnie kell magát, majd az eredményt haladéktalanul el kell juttatnia az egészségügyi hatóságoknak, így elkerülhető a karantén. Aki nem hajlandó alávetni magát a tesztelésnek, arra akár 1450 euró büntetés is kiróható.

A rendelkezés oka, hogy e három ország járványügyi szempontból az eddiginél magasabb kockázati besorolást kapott. A szabályozás egyelőre csak a repülőgéppel érkezőkre vonatkozik.

Ausztriában eddig több mint ötmillió ember kapta meg a SARS-Cov-2 koronavírus okozta betegség (Covid-19) elleni vakcina első adagját, mindkettőt pedig alig több mint négymillióan. A járvány kezdete óta 660 ezer pozitív esetet regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma már tízezer felett van, 644 ezren felgyógyultak a betegségből.

Az elmúlt hónapokban újra felpezsdült az élet, és sokan már eddig is kihasználták, hogy újra szabadabb az utazás. Vannak azonban olyanok, akik inkább a nyár végére vagy őszre időzítik a külföldi pihenést. Nekik adunk most tippeket, hiszen egyáltalán nincs késő, hogy olyan külföldi városok felé vegyük az irányt, amelyek a Budapest Airportról közvetlen járattal is elérhetők.

Leadfotó: 123rf

Oldalak