Álom és valóság Ausztriában - Aktív pihenés és gasztro élmények

Ahogy az utóbbi években volt szerencsém egyre jobban megismerni nyugati szomszédaink tájait és kikapcsolódási lehetőségeit, egyre jobban imádom ezt a földi paradicsomot. Legyen az nyár vagy tél, az osztrákoknál mindig találni megfelelő időtöltést. Jelen utazásom alkalmával Salzburg tartományába látogattam el, hogy a legújabb Mercedesek tesztelése mellett megtapasztalhassam milyen az, amikor egy ország magas szinten űzi a turizmust.

Mozart szülővárosa - Salzburg
A pár órányi utazás után ráhangolódásképpen egy nagyot barangoltunk Mozart szülővárosában, a klasszikus hangulatot árasztó Salzburg kis utcáin, ahol a hideg ellenére zsúfolt, élettel teli kép fogadott. A legújabb kollekciót felvonultató divatüzletektől a tradicionális cukrászdáig minden megtalálható, eltekintve a nagyobb léptékű plázáktól. A város inkább egy kincses ládikóra emlékeztet, ahol el lehet bolyongani, de a csecsebecse árusok és a tradicionális ételeket árusító üzletek mellett meg lehet találni a legtrendibb dolgokat is. Tradíció és modernség, mint annyi osztrák város, ebben nagyon jók szomszédaink.

Salzburg régió weboldala: www.salzburgerland.com

Repülők és csúcsgasztronómia - HANGAR-7
Közvetlenül Salzburg mellett található a Red Bull tulajdonosának egyik „játszótere”, a HANGAR-7 nevű repülőtér komplexum. A turistalátványosságként is üzemelő hangárról két fontos dolgot mindenképpen érdemes tudni: itt pihennek a Red Bull légi flottájához tartozó csodálatos repülőgépek és helikopterek, valamint azt, hogy a komplexum része az Ikarus étterem, mely Ausztria 10 legjobb éttermének egyike. A kulináris élvezetekre hangolt Ikarus koncepciója, hogy minden hónapban más-más michelin csillagos vendégchef készíti az ételeket. A látogatóközpont része az „intelligens ételeket” felszolgáló Mayday bar is, ami elsősorban az egészséges és különleges, duplafalú pohárban felszolgált ételeiről híres.

Volt szerencsém pár tételt kipróbálnom az étlapról, és mondhatom, maradandó élményben volt részem. Fő kedvencem a mangós alapra helyezett garnélarákos, kesudiós finomság, de az étlap folyamatosan változik, így esélytelen többször ugyan azt fogyasztani. A HANGAR-7 fő attrakciója természetesen a komoly repülőgép flotta, amit teljes közelségben lehet szemügyre venni. Gyönyörűek a délutáni napsütésben csillogó gépek, melyek a maguknak kijáró megfelelő környezetben, üvegburájú építményben vannak itt bemutatva. Sokan a HANGAR-7 miatt érkeznek Salzburgba, de ha mi nem is a Red Bull flotta, vagy a csúcsgasztronómia miatt látogatunk a régióba, érdemes mindenképpen ide is beugrani.

Hegyek és relaxáció - Hochkönig síterep
További utam a Salzburgtól nyolcvan kilométerre lévő Hochkönig síterepre vezetett, ahol a Hinterthal-Maria Alm nevű apró településen lévő Wachtelhof „Small Luxory Hotels” vendégszeretetét élvezhettem. A kisméretű szálloda minden földi luxussal felszerelt, itt nem a tömegigények kiszolgálására szakosodtak, hanem a kisebb számú vendégek luxus színvonalon történő kényeztetése a cél.

A relaxációt maximálisan biztosító wellness részleg meghitt, csendes és már-már misztikusan hangulatos, a szobákban felkészülve a téli sportoktól kimerült vendégekre szupermeleg takarók várnak. A szálloda reggeli ételkínálata fantasztikus, hisz a bioteáktól kezdve, a különféle gyümölcsökön és müzliken át a frissen sütött tükörtojásig igen sokoldalú a választék. A szálló közösségi tereit pedig bármely aktuális enteriőrmagazinban el tudnám képzelni.

Fűtött ülőlift és 8 szánkópálya
Az utazásom főszerepét természetesen a téli sportok kapták, pontosabban pár nap snowboardozás. Már több osztrák síterepen is megfordultam, és emlékeim szerint panaszra sosem lehetett okom. Most a Hochkönig sírégiót vehettem jobban szemügyre, és újabb élmények értek, hogy a legerősebbeket említsem: fűtött (!!!) ülőlift és ingyenes wifi kapcsolat a pálya egy-egy szakaszán.

Természetesen amerre csak csúszni lehet, mindenhol hóágyukat látni, így gyengébb években is biztos a hóhelyzet. A Hochkönig sírégió nem tartozik a legnagyobbak közé Salzburg környékén, de a 150 kilométeres egybefüggő síterepet kicsinek sem lehet mondani. A pályák átjárhatóak, a hegycsúcsok mind sípályával, mind felvonókkal össze vannak kötve, így könnyen megtalálhatjuk a számunkra leginkább szimpatikus pályákat és a szintén különleges gasztró élményeket nyújtó hüttéket (hegyi vendéglátó helyek) is tesztelhetjük.

Ha a család egyik része nem űzné a síelést vagy snowboardozást, akkor is megtalálhatja a számításait, hiszen 8 (!!!) különböző szánkópálya, korcsolyapálya, 85 kilométer kiépített túraútvonal és még megannyi izgalmas lehetőség várja itt. Szinte már majdnem természetes az osztrákoknál, hogy vannak kivilágított sípályák is, de az esti órákban itt még 4 szánkópálya közül is válogathatunk.
Egy szó mint száz, aki az aktív, sportos, kultúrával és kulináris élményekkel megspékelt telelést (és nyaralást) kedveli, annak csak ajánlani lehet a Budapesttől 550 kilométerre fekvő Salzburg tartományát.

Hochkönig weboldala: www.hochkoenig.at

Szöveg, fotó: CET
Egyes képek: austria.info

A cikkhez tartozó galéria: 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!