Weöres Sándor több mint 40 évig szerette a feleségét: a költő függősége majdnem tönkretett mindent

Weöres Sándor és felesége, Károlyi Amy páratlanul harmonikus, művészileg is termékeny kapcsolata több mint négy évtizedig tartott.

Legendás szerelem

Weöres Sándor 1913. június 22-én látta meg a napvilágot Szombathelyen: a 20. század egyik legjelentősebb szerzője verseivel és mondókáival hamar gyermekkorunk részévé vált, de sokhangú és igen terjedelmes életművében külön fejezetet jelent műfordítói munkássága is, amely a költészet szinte valamennyi területére és korszakára kiterjedt. Az ezerarcú költő harminchárom éves volt, amikor megismerkedett élete szerelmével, a nála négy évvel idősebb Károlyi Amyvel, s már az első pillanatban tudták, hogy egymásnak lettek teremtve. Kapcsolatuk, amely a magyar irodalom egyik legkülönösebb és legmeghatóbb szerelme volt, negyvenegy éven át kitartott – pedig a megismerkedésük idején Weöres még egy másik nő iránt táplált gyengéd érzelmeket. Részletek a galériában!

A költőóriás mindössze tizenöt esztendős volt, amikor először publikálni kezdte az írásait, négy évvel később pedig már a Nyugatban jelentek meg versei. Majdani felesége nevét csak jóval később ismerte meg a nyilvánosság, ő ugyanis harmincegy éves volt, amikor első verseit Babits közölte a Nyugat 1940. decemberi számában, később pedig különböző irodalmi lapokban helyezte el költeményeit.
Kattints a további képekért!

Szabó Lőrinc a modern magyar líra egyik megkerülhetetlen alakja. Kalandos szerelmi élete volt, amely kimeríthetetlen forrásként szolgált a versei megírásához – többek között azért is, mert viszonyt folytatott a felesége barátnőjével.

Leadfotó: Facebook

Oldalak