„Meg kellett halnia ahhoz, hogy valóban sztárként kezeljék” – 74 éves lenne Cserháti Zsuzsa

Június 22-én lett volna 74 éves Cserháti Zsuzsa, a csodahangú énekesnő.

Egy ország csodálta, ő mégsem hitte el

Magyarország csillagának tragikus sorsot szánt az ég. Hiába imádta egy ország, örök életében magányos volt.

„Soha nem felejtem el azt a forró júliusi napot. Délelőtt még nyugodtan, jókedvűen beszélgettem anyuval. Kiegyensúlyozottnak tűnt, és csupa hétköznapi dologról beszéltünk. Akkor már külön éltünk, de rendszeresen tartottuk a kapcsolatot, odafigyeltünk egymásra. Rengeteget beszélgettünk. Aztán azon a délutánon elmentem hozzá, talán csak látni akartam, megsimogatni, magamhoz ölelni. De már elkéstem ezzel. Amikor beléptem a lakásba, ott feküdt holtan. Megszólalni sem tudtam, pedig üvölteni szerettem volna. Üvölteni, hogy jöjjön valaki, segítsen, könyörgöm, mentsék meg az anyámat”

– nyilatkozta a Blikknek Szirtes Krisztián, Cserháti Zsuzsa fia.

„Aput tizenöt évesen veszítettem el, talán ezért is lehetett olyan mély kapcsolat köztünk anyuval. Huszonnyolc voltam, amikor meghalt és ott maradt a lelkemben megannyi kétely, és rengeteg fájdalom vele kapcsolatban. Mindig biztattam, mindig bátorítottam, újra és újra elmondtam neki, mennyien szeretik és hogy igenis fontos a közönség számára a művészete. Nem hitte el. Nem akarta elhinni, hogy ilyen sokan rajonganak érte. Különös az élet, mert anyunak meg kellett halnia ahhoz, hogy valóban afféle sztárként kezeljék”

– mondta Szirtes, aki azt is hozzátette, hogyha feltesz egy Cserháti-lemezt, mai papig nehezen bírja ki sírás nélkül.

Gálvölgyi János is megemlékezett

„Ha létezik mély barátság férfi és nő között, a miénk az volt. Közel laktunk egymáshoz, és rendszeresen kerestük a másik társaságát. Csodálattal hallgattam, ahogy Zsuzsa énekel. Tizenhat éves korunk óta ismertük egymást, és szinte végig követtem a fejlődését, a karrierjét. Már persze ha azt karriernek lehet nevezni, ahogy elfelejtenek, vagy a háttérbe szorítanak egy csodálatos művészt. A maga útját járta, és ennyi év távlatából is azt mondom, senki nem tudott segíteni rajta. Tele volt kétségekkel, félelmekkel és a leghangosabb sikerek idején is vívódott. Soha nem felejtem el azt az estét, amikor énekelt az egyik lemezemen, és hajnal egykor, a munka közben, kínai kaját főzött nekünk, jókedvűen, nevetve”

– emlékezett Gálvölgyi János.

„Én úgy nőttem fel, hogy két zseniá­lis énekesünk van, Máté Péter és Cserháti Zsuzsa. Aztán eljött a pillanat, amikor egyszer csak a Divatcsarnok illatszerosztályán dolgozott eladóként ez a különleges hangú teremtés” – mondta Gálvölgyi.

Habár az ország egy emberként imádta és csodálta az énekesnőt, ő mégis depresszióval küzdött. Cserháti Zsuzsa 2003. július 23-án hunyt el otthonában tragikus hirtelenséggel, 55 éves volt. Sírjához azóta is zarándokolnak a rajongók.

Az Örkény István Színház évadzáróján kiderült, kinek ítélte oda a közönség a Pünkösti Andor-díjat.

Leadfotó: Cserháti Zsuzsa/Facebook

Oldalak