Szeretnél egy egyedi Dalí festményt? Most fillérekért hozzájuthatsz!

116 éve született a szürrealista festőóriás, akinek nemcsak a múzeumokban találkozhatunk alkotásaival. Hanem a sarki közértben is.

116 éve született a szürrealista festőóriás, akinek nemcsak a múzeumokban találkozhatunk alkotásaival. Hanem a sarki közértben is.

Öccse reinkarnációja

A katalán művész 1904-ben született a Barcelona mellett fekvő Figueras városában, és már egész kisgyermekként meggyőződése volt, hogy elhunyt bátyja reinkarnációjaként jött a világra, és a neve sem véletlenül lett Salvador, azaz megváltó. Már az 1920-as évektől komoly barátságot ápolt a filmrendező Luis Buñoellel, majd a költő Federico García Lorcával. Egyre közelebb férkőzött Pablo Picassohoz, akivel eleinte jó barátságban voltak, de később politikai nézetkülönbségeik szakadékot állítottak köztük.

Szerelme, múzsája és managere

Dalí 1929 nyarán ismerkedett meg későbbi feleségével Galával, aki akkoriban még férjes asszony volt: legjobb barátja neje. Ám olyannyira egymásra találtak, hogy 1934-ben összeházasodtak, és onnantól kezdve elválaszthatatlanokká váltak. Galából néhány röpke év alatt Dalí múzsája és menedzsere lett, és együtt élték szürreális életüket.

Bár Galával imádták egymást, a hatvanas években Dalí megismerkedett Amanda Lear énekesnővel, és ez alaposan felbolygatta az addig tökéletesen működő házasságát. A szürrealista művész és az énekesnő között 18 évig tartott a kapcsolat, majd életének utolsó szakaszában visszatalált Galához.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!