Sztárok

Azt akarta, hogy külföldön vegyenek tőle végső búcsút: hátizsákban csempészték ki az országból a magyar színészóriás hamvait

A 2007-ben elhunyt magyar színészkiválóság, Szakácsi Sándor nemzedéke egyik legfényesebben ragyogó csillaga volt. Merengő, önmarcangoló alkatnak tartották, akivel sokszor nehéz volt szót érteni, legközelebbi (színész)barátait mégis a bizalmába fogadta. Amikor kiderült, hogy Szakácsi halálos beteg, szokatlan kéréssel fordult egyik legközelebbi szövetségeséhez, Őze Áronhoz.

Minden nagy szerepet eljátszott, mégis mellőzöttnek érezte magát

Szakácsi Sándort már harmincas éveiben az új Darvas Ivánnak tartották, és az összevetés cseppet sem túlzó. A fiatal színésztitánt nagy elődjéhez hasonló elegancia, stílusérzék, férfias karizma és tehetség jellemezte, ráadásul mindketten ugyanabban a szerepben brillíroztak a színpadon: a La Mancha lovagja című darabban a búsképű lovag, Don Quijote legendás figuráját keltették életre, a nézőközönség pedig mindkettejüket a szívébe zárta. Szakácsi ugyan a világirodalom szinte összes jelentős szerepét eljátszotta - volt Hamlet, Csontváry, Trigorin, Csongor, valamint George Steinbeck Egerek és emberekjében -, bizonyos értelemben mégis mellőzött színésznek számított, hiszen sosem kapta meg a képességei alapján neki járó szakmai elismeréseket. Nehéz természetű, önmarcangoló, szenvedélyes személyiség volt, aki csak legközelebbi (színész)barátaival ápolt meghitt, bizalmas viszonyt. E szűk körbe tartozott a néhai színészfejedelem, Őze Lajos fia, Őze Áron is, akihez a kétezres évek második felében - az ekkor már gyógyíthatatlan betegséggel küzdő - Szakácsi különösen fontos kérést intézett.

"Tulajdonképpen egy viszonylag jó korszakában barátkoztunk össze Szakival, ahogy én becéztem. Együtt álltunk színpadon a Boldog Asztrik küldetése című darabban, és onnantól kezdve szinte elválaszthatatlanok lettünk. Nem tudom ezt más szóval mondani: együtt vigéckedtünk a pesti éjszakában. Olykor gengszterekkel pókereztünk, snookereztünk, és habzsoltuk az életet. Máskor meg wellness-szállóba utaztunk, ejtőernyőztünk, együtt zuhantunk 4000 métert. Szilveszterkor meg hóban-fagyban bográcsban főztem neki imádott ételét, a pásztortarhonyát. Szerethető, ám mégis roppant nehéz ember volt" - idézte Őze Áron szavait a Blikk.
Kattints a további képekért!

Nyolcvanadik születésnapja alkalmából élő adásban köszöntötték Kovács István színművészt a Duna Családi kör című műsorában. Az ünnepeltet pályája legkedvesebb emlékeiről kérdezték, és ehhez kapcsolódva a Kárpáthy Zoltán című film eredeti forgatókönyvét mutatta be a nézőknek.

Leadfotó: Fortepan

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Sztárok
Sztárok
Anthony Hopkins és Ian McKellen korábban a nagyvásznon is találkozott már, és a magánéletben is remek a kapcsolatuk, azt azonban legmerészebb álmainkban sem hittük volna, hogy egyszer majd ilyen...
Sztárok
Meryl Streep lánya, Louisa Jacobson Gummer megható módon osztotta meg a világgal, hogy a saját neméhez vonzódik, ráadásul azt is megmutatta, milyen gyönyörű nő rabolta el a szívét.
Lifestyle
Kedd reggel fontos bejelentést tett a Nemzetgazdasági Minisztérium.