Sztárok

Több mint 40 év után látott napvilágot a hihetetlen történet: sosem hallott részleteket árult el Oscar-díjas filmjéről a magyar rendező

Rófusz Ferenc, az első magyar Oscar-díjas rövidfilm, A légy rendezője eddig sosem hallott történetet mesélt díjazott filmjének elkészítéséről.

Az első magyar alkotás, amely Oscar-díjat nyert

Rófusz Ferenc 1946. augusztus 19-én látta meg a napvilágot Budapesten: már általános iskolás korában érdeklődni kezdett a filmezés iránt, így hamarosan látogatni kezdte a Dési Huber Istvánról elnevezett rajzkört, valamint a Ferenczy szakkört. Nem is volt számára kérdés, hogy később a szakmában fog elhelyezkedni: először a Mafilmnél kezdett el dolgozni, mint díszletfestő és trükkfilmrajzoló, majd 1968-ban felvételizett a Pannónia Filmstúdióba, de fázisrajzolóként, kulcsrajzolóként, később pedig animátorként is tevékenykedett. Szép lassan egyre ismertebbé vált a neve a szakmán belül, így 1973-ban már a János Vitéz elkészítésében is közreműködött, sőt, a Gusztáv című sorozat munkálatai során társrendezőként is bebizonyította a tehetségét. Első önálló animációs filmjét, melynek címe a Kő volt, Nepp József ötlete alapján készítette 1974-ben, következő alkotása, a háromperces A légy pedig az 1981-es gálán Oscar-díjat kapott a legjobb animációs rövidfilm kategóriában – ez volt az első magyar rövidfilm, amit díjaztak az arany szobrocskával. A Magyar Szent István-renddel és Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas rajzfilmrendező nemrég részletesen mesélt legendás alkotásának elkészítéséről és az ahhoz kapcsolódó egyik hihetetlennek tűnő utómunkáról. Részletek a galériában!

Több mint negyven évvel ezelőtt mutatták be A légy című animációs filmet, amely egy légy szemszögéből mutatja be, miként bolyong, zümmög és menekül a légycsapó elől a házba betévedt rovar.
Kattints a további képekért!

Antal Nimród szinte egész életében kétlaki életet élt: sosem szakadt el teljesen magyar gyökereitől, de megvetette a lábát Hollywoodban is, mozidirektorként pedig az Óhazában és a tengerentúlon is számos emlékezetes munka fűződik a nevéhez. Egy friss interjújában arról beszélt, milyen élményt jelentett számára az egyik legkedveltebb kortárs sorozaton dolgozni, továbbá egy Oscar-jelölt színészlegendát instruálni a kamerák mögül.

Leadfotó: MTI/Czimbal Gyula

Oldalak

Sztárok
Sztárok
A 2022-es Dancing with the Stars ezúttal is egy hatalmas, fergeteges hangulatú élő show-al zárult, ahol a nézők óriási meglepetéseknek lehettek szemtanúi, az est végén pedig az is kiderült, melyik...
Fashion&Beauty
Rengeteg olyan kombináció van, ami felvéve tökéletesen kiegészíti egymást. Ilyen a következőkben bemutatott ing-baseball sapka párosítás is, amivel tele van jelenleg minden közösségi oldal.
Sztárok
Katalin hercegné már túl van a negyedik X-en, emellett három gyermeket is a világra hozott, de továbbra is kirobbanó formában van, így nem meglepő, hogy sokan kíváncsiak arra, vajon mivel éri ezt el.