Jogtalanul volt a pszichiátrián a V'Moto-rock dobosa?

Az elmúlt napokban több helyen felröppent a hír, hogy az egykori V'Moto-rock dobosa, Herpai Sándor a pszichiátriára került, majd onnan megszökött. A Blikknek adott interjújából kiderül, hogy a dobos se a beszállítással, se a kezeléssel nem értett egyet. Úgy tűnik, akarata ellenére tartották a pszichiátrián.

Herpai Sándor „a mai napig az ország három legjobb dobosa között van”, nyilatkozta a Blikknek barátja és menedzsere, Lukács Ákos. A zenész pszichiátriára került, ahonnan megszökött, mert nem akart bent lenni, vagyis akarata ellenére tartották a pszichiátrián.

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!
Az egészségügyi törvény szabályozása szerint ahhoz, hogy valakit akarata ellenére a pszichiátriára szállítsanak és ott is tartsanak, a beszállítás idején közvetlenül veszélyeztető magatartást kell mutatnia, amit az orvosnak is észlelnie kell. A megjelent hírekből semmi olyasmi nem derült ki, ami alapján Herpai akár ön-, akár közveszélyes lett volna. Lukács Ákos azt is elmondta a Blikknek, „szó sincs arról, hogy bolond lenne, vagy alkoholista, Sanyi egyszerűen csak el van fáradva”. Ezt támasztja alá az a hír is, hogy a rendőrség hivatalosan nem keresi.

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány több olyan üggyel találkozott már, amikor kiderült, hogy a személyt akarata ellenére indokolatlanul szállították be és tartották a pszichiátrián. A bírósági adatok alapján Magyarországon évente közel 15 ezer embert szállítanak kényszerrel a pszichiátriára.

Az alapítvány felhívja a nagyközönség figyelmét: az igazi probléma az, hogy a lelki nehézségekre a megoldást manapság nem a pszichiátria jelenti. Ennek eszköztárában ugyanis hiába keressük a mentális egészséget. A mai pszichiátria elsődleges kezelési módja a tudattompító szerek használata, ezek a szerek azonban csupán annyit tesznek, hogy kémiailag elnyomják a kellemetlen mentális megnyilvánulásokat – de nem állítják helyre az emberek lelki egészségét. Egy külső szemlélő számára javulásnak vagy „gyógyulásnak” tűnhet, ha az idegesítő vagy ágáló páciens elcsendesedik, de a szer a tünetek mellett az ember tudatosságát és gondolkodási képességét is többé-kevésbé elnyomja. Ez nem lelki egészség – nem valódi mentális gyógyítás.

Ha valaki úgy érzi, jogtalanul szállították be vagy tartották bent a pszichiátrián, vagy ott másfajta sérelem érte, felkeresheti az alapítvány ingyenes jogsegélyszolgálatát, amelyet kimondottan az ilyen ügyek számára tartanak fent.

Forrás: Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány
Fotók: budun-archivum.tumblr.com; rockbook.hu

Oldalak

Szólj hozzá Te is!