Sztárok

Sorra érték a sorscsapások a magyar színészóriást: az egyedüllét szép lassan teljesen elszigetelte a világtól

A huszadik század egyik kiemelkedő, halála után is rendkívül népszerű magyar színésze volt Gózon Gyula, akinek szakmai sikerekben gazdag életét számos trauma árnyékolta be.

Sikerekből és fájdalmakból is kijutott neki

Gózon Gyula 1885. április 19-én látta meg a napvilágot Érsekújváron, gyermekkorát azonban Esztergomban töltötte. 1902-ben végzett Rákosi Szidi színiiskolájában, s ezután néhány évig vidéki teátrumokban bontogatta szárnyait: pályáját Nagyváradon kezdte, az ott töltött esztendők alatt pedig az élvonalbeli művészek közé került. Rövidesen Budapestre került, Nagy Endre híres kabaréjába, majd az újonnan megnyílt Népszínházhoz szerződött, 1919-ben pedig a Király Színház tagja lett. Egyidejűleg saját vállalkozásban megindította a Muskátli Kabarét, melynek primadonnáját, Berky Lilit 1917-ben vette feleségül – frigyük a legendás színész-házasságok közé tartozott, ugyanis életük végéig éltek példás szeretetben és békességben, általában színházakhoz is együtt szerződtek. Gózonnak azonban nem csupán a sikerekből jutott ki, sőt: számos megpróbáltatáson ment keresztül, a nehézségek pedig még idős korában, nem sokkal a halála előtt sem kerülték el; részletek a galériában!

Gózon Gyula tragikus és komikus szerepekben egyaránt sikeres volt a világot jelentő deszkákon, de az igazi népszerűséget a film hozta meg a számára – pályája alatt kilencven szerepben remekelt. Már némafilmen is látható volt, a harmincas évek elejétől pedig szinte nem volt olyan mozi, amelyben ne tűnt volna fel: többek között olyan legendás alkotásokban bizonyította be tehetségét, mint a Hyppolit, a lakáj, a Meseautó és A három sárkány.
Kattints a további képekért!

A múlt századi magyar színjátszás és filmművészet egyik legnagyobb hatású alakja volt Makláry Zoltán Kossuth-díjas színész, kiváló művész, aki a sikerek ellenére egyik pillanatról a másikra váratlanul hátat fordított a szakmának, s hosszú évekre eltűnt a nyilvánosság elől.

Leadfotó: Fortepan/ Szalay Zoltán

Forrás: Magyar Hírlap

Oldalak

Sztárok
Sztárok
Véget ért a klubszezon Szoboszlai Dominik számára, mivel sem az Európa-liga, sem az FA-kupa döntőjében nem lép pályára a Liverpool FC. Egy kupát a középpályás azért így is nyert a csapattal.
Lifestyle
A Juno szonda a Jupiter bolygó egyik holdját, az Europát vizsgálta, amikor érdekes felfedezésre bukkant. Emiatt a tudósoknak is leesett az álla!
Sztárok
Hailie Jade Scott neve sokak számára ismerős lehet, különösen mivel édesapja, Eminem már kislánykorában többször beleszőtte nevét dalszövegeibe.