Sztárok

Egy hajszálon múlt, hogy megismerhettük: 10 évesen került életveszélybe a legendás magyar színész

Garas Dezső a múlt századi magyar színjátszás és filmművészet kiemelkedő alakja volt, azt azonban csak kevesen tudják róla, milyen embert próbáló nehézségekkel kellett szembenéznie kisgyermekként.

Örök legenda

Garas Dezső 1934. december 9-én született a fővárosban: igazi pesti srác volt, gyermekkorát és ifjúságát a hetedik és nyolcadik kerületében töltötte. Eleinte sosem gondolt arra, hogy valaha színészi pályára lép: vasesztergályos tanuló volt, ám amikor a tanonciskolában a Színművészeti Főiskola akkor végzős rendezőszakos hallgatói alkalmi színjátszó csoportot alakítottak, ő is tagja lett. Noha megtetszett neki a szereplés, és ekkor gondolt először arra, hogy művészi pályára lép, a legenda szerint végül fogadásból lett színész – barátainak heccből azt mondta, őt még a főiskolára is felveszik. Nem tréfált, jelentkezett felvételi vizsgára és az első nekifutásra felvették, onnantól kezdve pedig fénysebeséggel száguldott a siker és a hírnév felé. A magyar színház-és filmművészet élvonalába tartozott, drámákban és vígjátékokban, valamint nehéz szerepekben is kiváló alakítást nyújtott csakúgy, mint könnyed vagy groteszk komédiákban. Noha örökre beírta magát a történelembe, és nincs olyan ember, aki ne látta volna legalább egy alakítását – akár színpadon, akár filmen –, életének egyes részleteiről és titkairól sokan mind a mai napig nem tudnak. Ilyen például az is, hogy kisgyermekként hajszál híján életét vesztette…

Garas Dezső a legtöbbször azt mondta magáról, hogy ő egy igazi szerelemgyerek: édesapja, Grósz Lajos zsidó származású volt, míg édesanyja, Sirger Ilona felmenői között katolikus főpapok is voltak. A majdani színész élete nem indult könnyen: származása miatt a II. világháború idején bujkálni kényszerült, a holokauszt kezdetén keresztelkedett ki. Azonban nemcsak a világégés miatt került életveszélybe.
Kattints a további képekért!

Több mint 10 éve hunyt el a legendás színművész.

Leadfotó: Fortepan / Szalay Zoltán

Oldalak

Sztárok
Lifestyle
Futótűzként terjed a közösségi oldalakon egy feladvány - azt állítják, aki képes megoldani, az nagy valószínűséggel pszichopata.
Lifestyle
Mindenkivel előfordult már, hogy majd összeestünk az éhségtől, és beszaladtunk az első gyorsétterembe, ami az utunkba került. Ilyenkor általában szószt is kérünk a krumplihoz vagy csirkefalatokhoz.
Lifestyle
Szerencsés fejezet veszi kezdetét a Vízöntő életben. Napi horoszkóp!