Sztárok

Kitört a botrány: évekkel a halála után fény derült a világhírű szerző legféltettebb titkára

Gabriel García Márquez szerint minden írónak három élete van: egy nyilvános, egy privát és egy titkos. A Nobel-díjas kolumbiai írónak évtizedekig sikerült titokban tartania a dolgot, amit most, nyolc évvel a halála után egy újságíró leplezett le.

Titkos szerelemgyerek

Gabriel García Márqueznek volt egy házasságon kívül született gyermeke, a Nobel-díjas kolumbiai szerzőnek ez volt a legféltettebb titka – írta meg nyolc évvel az író halála után az El Universal című kolumbiai lap.

A Száz év magány szerzője csaknem 50 éven át élt házasságban Mercedes Bachával, ennek ellenére az 1990-es évek elején szerelmi viszonyt folytatott egy nála 33 évvel fiatalabb mexikói író-újságírónővel, Susana Catóval, akitől született egy lánya, Indira – írta az MTI a cartagenai székhelyű lap cikke alapján. Márquez Kubában ismerkedett meg az újságírónővel, aki egy kolumbiai folyóirat számára készített vele interjút. Később együtt írtak forgatókönyveket.

A lány nem viseli világhírű apja nevét, édesanyja családnevén anyakönyvezték. A ma 31 éves nő Mexikóvárosban él, és filmproducerként több díjat is elnyert 2014-es dokumentumfilmjével, amely a Mexikón áthaladó migránsokról szól.

Röviddel Gabriel García Márquez halála előtt jutott el hozzám a szóbeszéd, amely azóta sem hagyott nyugodni, és utánajártam, hogy igaz-e” – mondta el egy helyi rádióban a hosszú leleplező cikk szerzője, Gustavo Tatis. Az újságíró szerint a Nobel-díjas író életrajzírója, egyik legjobb barátja és több családtagja is megerősítette neki, hogy a pletyka nem alaptalan.

Az El Universal cikkéből nem derül ki, hogy a feleség tudott-e Indira létezéséről. “Nagyon valószínű, hogy Mercedes megérezte, milyen viszony fűzhette férjét Susana Catóhoz, de élete végéig hallgatott róla. Ugyanakkor Indira létének kiderülése egy családi kataklizmával ért fel” – mondta Gustavo Tatis, aki szerint maga az író élete végéig odafigyelt házasságon kívül született lányára.

Az 1982-es irodalmi Nobel-díj birtokosa az 1990-es években kijelentette, hogy “minden írónak három élete van: egy nyilvános, egy privát és egy titkos”. A titkot felfedő újságíró szerint Márquez esetében mindhárom életben kulcsszerepet játszottak a nők. „Ez volt Márquez legszentebb és legintimebb titka, amelyet a családtagok, rokonok is segítettek megőrizni” – közölte a kolumbiai újságíró. Tatis szerint a beavatott családtagok a feleség, Mercedes iránti tapintatból hallgattak a házasságon kívül született gyermekről, Susana Cato pedig azért nem árulta el a titkot, hogy megkímélje lányát a média figyelmétől.

Márquez, a mágikus realizmus műfajának vezéralakja 2014. április 17-én, 87 évesen hunyt el Mexikóban, ahol élete egy részét leélte. Felesége, Mercedes 2020. augusztus 15-én halt meg ugyanilyen idősen. García Márqueznek két fia született feleségétől, Gonzalo és Rodrigo, akik tavaly könyvet jelentettek meg szüleikről.

Betty White január 17-én lett volna kereken 100 éves, a komika azonban 2021. december 31-én örökre lehunyta szemét – asszisztense most megosztotta a róla készült utolsó képet.

Leadfotó: Paco Junquera/Cover/Getty Images

Oldalak

Sztárok
Fashion&Beauty
Letícia királyné ismét fenséges szettben jelent meg a nyilvánosság előtt: VI. Fülöp spanyol király felesége gyönyörű színű ruhát választott magának, amiben még Katalin hercegnét is lekörözte.
Sztárok
A sussexi herceg egy sajtóper miatt utazott a brit fővárosba. Ha már úgyis arra járt, felvette a kapcsolatot édesapjával, III. Károllyal, a király válasza azonban minden bizonnyal hidegzuhanyként...
Lifestyle
A szakértők szerint érdemes kétszer is meggondolni, hogy kombináljuk-e ezeket a termékeket egymással a hatásosabbnak gondolt végeredmény érdekében.