Sztárok

Csupán 52 éves volt a legendás zenész, amikor elhunyt: iszonyú betegség támadta meg a szervezetét, kínjai felemésztették

Minden idők egyik legnagyobb hatású rockzenésze volt Frank Zappa, akinek mindene volt a saját művészete – élete során hatvannál több lemezt készített, és minden létező műfajban kipróbálta magát a rocktól a dzsesszen át a komolyzenéig. Már pályafutása elején feltört a csúcsra, s bár a sikereket hosszú ideig élvezhette, a sors sajnos idejekorán közbeszólt, ugyanis még mindig fiatalnak számított, amikor a halál elragadta.

Örök legenda

Frank Zappa 1940. december 21-én látta meg a napvilágot Baltimore-ban. Már gyermekkorában megmutatkozott a benne rejlő muzikalitás, s még mindig csak 12 esztendős volt, amikor elkezdett dobolni, meglehetősen nagy tehetséggel, aztán 18 évesen áttért a gitárra, amelyben szintén megtalálta önmagát. 1964-ben hozta létre Mothers Of Invention elnevezéssel bandáját, melynek már az első lemeze, az 1966-ban kiadott Freak Out! a legnagyobbak közé emelte a zenészt. A mintegy harminc évet átfogó pályafutása alatt írt rockzenei, jazz-, elektronikus zenei és nagyzenekari alkotásokat, páratlan talentumának köszönhetően pedig a XX. század egyik leginnovatívabb művészévé nőtte ki magát – sajnálatos módon azonban egy súlyos betegség örökre megváltoztatott mindent. Részletek a galériában!

Zappa a polgárpukkasztás nagymestere volt; egy hírhedt poszteren például letolt nadrággal előregörnyedve, a kamerába bámulva ül a toaletten, szövegeivel mindent és mindenkit kigúnyolt, aki csak élt és mozgott, zenéje pedig sosem volt könnyen fogyasztható. Ő maga rendkívül sokoldalú tehetség volt, könyveket is írt és filmeket is forgatott.
Kattints a további képekért!

Cass Elliot, vagyis a Mamas and Papas együttes egyik ikonikus tagja hatalmas sikereket ért el mind szólókarrierjében, mind pedig a zenekarral, magánélete azonban nem úgy alakult, ahogyan azt szerette volna.

Leadfotó: Ron Case/Keystone/Getty Images
Forrás: MTI

Oldalak

Sztárok
Lifestyle
Mivel több mint 200 napja nem volt telitalálatos szelvény, immáron nem kevesebb, mint 6,45 milliárd forint várja a játékosokat - derült ki a Szerencsejáték Zrt. tájékoztatásából.
Egészség
Sokan nem is sejtik, de a konyhájukban ott lapul egy valódi csodaszer, melynek egészségünkre nézve olyan jótékony hatásai és tulajdonságai vannak, melyek csak kevés más fűszerről mondhatók el.
Fashion&Beauty
A L'Oreál Paris nagyköveteként is tevékenykedő amerikai színésznő egy rövid, ám annál hatásosabb videóban vállalkozott a jelképértékű cselekedetre.