#filternélkül - Szinkronszínésznő és vlogger - Ismerd meg Andit!

Egy csicsergő hang, ami mégis olyan éretten szól korosztályához, hogy több mint 60.000-en követik nap mint nap. Laudon Andi egy sokoldalú tehetség, aki úgy inspirál másokat, hogy nem akarja senkinek megmondani, mi a jó.

#filternélkül - Interjúsorozat Magyarország legmenőbb influencereivel

Véleményvezérek, akiket százezrek követnek. Divatos ruhák, luxuskozemtikumok, drága éttermek és lélegzetelállító utazások - dolgok, amelyekről a legtöbben csak álmodozunk. Igazán jó influencernek lenni azonban nem olyan könnyű, mint amilyennek elsőre tűnik. Új sorozatunkban hazánk leghíresebb vloggereit, youtubereit és Instagram modelljeit kérdezzük arról, mi a valóság, amit a filterek elrejtenek.

Aki kérdez: Lakatos Melinda

Színészet, utazás, életmód

A legtöbb fiatal lányt érdeklik azok a dolgok, amiket kreatívan, mégis hitelesen mutat be YouTube csatornája feliratkozóinak Laudon Andi. A 25 éves lány a hétköznapokban szinkronstúdiókban kölcsönzi hangját különböző karaktereknek, szabadidejében viszont olyan népszerű tervékenységeknek hódol, mint az utazás vagy a jóga, de nagyon fontos számára az önfejlesztés is. Más magyar vloggerktől az különbözteti meg, hogy több lelki témájú tartalmat tesz közzé, amikre egyre nagyobb az érdeklődés. Andi fiatal kora ellenére nagyon bölcsen beszél az élet nagy kérdéseiről, és úgy mutat példát másoknak, hogy nem üres közhelyeket puffogtat, hanem saját életéből hoz példákat, tapasztalatokat.

A #filtnernélkül interjúsorozat 3. részének vendégével kedvenc budapesti kávézójában beszélgettünk. Ezúttal azokról a dolgokról is szó esett, amikről videóiban csak ritkán vagy keveset mesélt a közönségnek.

Interjú Laudon Andival

A hangod sokaknak ismerős lehet a különböző filmekből és sorozatokból, de az arcodat azóta jegyezték meg többen, mióta elindítottad a YouTube-on saját videócsatornádat, a Soulshine by Andit. A szinkronszínészkedéshez képest egy teljesen más műfaj a vlog, miért kezdtél bele?

Kézenfekvő lett volna, hogy jelentkezzek a Színművészeti Főiskolára, de végül úgy döntöttem, hogy nem próbálom meg. Azt éreztem, hogy valahogy nem ez lesz az én utam. A tanulmányaimat érettségi után emiatt a Corvinuson folytattam, ahol kommunikáció és médiatudományt hallgattam. Utolsó évben az egyik csoporttársam - aki több külföldi vloggert is követett -, megmutatott nekem néhány videót, és arra gondoltam, hogy én is szívesen kipróbálnám magam ebben. Ez a terv egy időre azonban elsikkadt, de miután lediplomáztam és három sorozatban is meghalt a karakter, akit szinkronizáltam, több üresjáratom lett. Belevágtam.

A legtöbb lány, aki videózik szépségápolással vagy divattal kapcsolatos vlogokat készít. Nálad azonban nagyon sok mélyebb téma is előkerül: személyes, utazós, szórakoztató, életmód tartalmak mellett, úgy tűnik, hogy fontos számodra a lelki segítségnyújtás, értékteremtés is. Miért?

Amikor külföldi videósokat néztem, nekem mindig a vlogok tetszettek a legjobban, ahol a személyes tartalmak és a storytelling került az előtérbe. Ezeket nehéz rendszerezni. Mindig rengeteg ötletem van és hamar lelkesedő típus vagyok, ezért gyakran nem veszem észre, ha csúcsra járatom az állóképességem. Ilyenkor mindig jön egy kimerülős időszak vagy betegség, amik jeleznek nekem, hogy tudatosabban kell csinálnom a dolgaim. Alapvetően a benyomásaim alapján dolgozom, de mindig rendszerben gondolkodom. Sok mindent kell mérlegelnie egy videósnak ahhoz, hogy érdekes, de értékes tartalmakat gyártson, és emellett még az is fontos, hogy az ember ne égjen ki. Régen mindig heti két videót csináltam, amit mindig a legjobb tudásom szerint készítettem el és a legtöbbször nézettségorientált témában. Mostanában már hajlamosabb vagyok arra - főleg az utazós vlogok esetében -, hogy jobban irányítsanak a saját orientációim és kreativitásom.

Nehéz lehet kiszolgálni több tízezer követőt úgy, hogy közben te is végig jól érzed magad. Volt olyan, hogy belefáradtál ebbe?

Nem gondolkodtam el azon soha, hogy abbahagyom a videózást. Egy fél évvel ezelőtt azonban volt egy mélypont, amikor több közösségi médiaplatform - közöttük a YouTube is - algoritmusa megváltozott és mindenki egyre kisebb elérést produkált. Nehéz volt ugyanazt a nézőszámot produkálni, ezért sokan clickbait (átverős - a szerk.) címeket adtak a videóiknak, vagy olyan tartalmakkal álltak elő, amik nem igazán tükröztek semmi minőséget vagy valódi értéket, gondolatiságot. Az ilyen dolgok nagyon meg tudják nehezíteni a videósok életét.

A közösségi média kiszámíthatatlan buktatóin kívül, gondolom, a másik nehézséget a nem építő jellegű, gonoszkodó hozzászólások jelentik egy youtubernek. Téged mennyire viselnek meg a negatív kommentek?

Szerencsére olyanokat nem igazán kapok. Előfordul egy-egy téma kapcsán, hogy kialakul egy vita vagy ütköznek vélemények a videók alatt. Egy ártatlan diákcsínyes videóm - ahol a leggázabb puskázós sztorijaimat mesélem -, valakinek úgy jött le, hogy én csalásra buzdítom a fiatalokat. Pedig éppen ellenkező volt a célom, inkább elmondtam, miért és hogy nem érdemes ezt csinálni. Egyébként meg azt gondolom, hogy indokolt esetben belefér egy kis "csalás". A fő koncepcióm az volt, amikor videózni kezdtem, hogy olyan dolgokról meséljek a kamaszoknak - mivel elsősorban ők néznek -, amikről az iskolában nem esik szó. Ez néha mégis félremegy, de mindig reagálok az ilyen kommentekre. A teljesen alaptalan, rosszakaró hozzászólásokat pedig törlöm a videók alól, mert nem tartoznak a tárgyhoz.

A közvetlen környezeted hogyan fogadta azt, hogy videózni kezdtél?

A szüleim nagyon örültek annak, hogy jól érzem magam ebben a szerepben. Mindig megnézik a videóimat. Bár én vagyok a családban a legkisebb gyerek és elég messze van egymástól az anyukám és apukám generációja az enyémtől, nem fogadták idegenkedve, hogy ezt csinálom. Nem vagyunk egy kifejezett művész család, mert anyu pedagógus, apu pedig a versenyszférában dolgozott, mégis tőlük jön ez a fajta igényem. Gyerekkoromban több hangszert is kipróbáltam, énekeltem és versenyszerűen táncoltam. Színészmesterséget tanultam Földessy Margit Színjáték- és Drámastúdiójában, ahol életre szóló élményekkel gazdagodtam. A mai napig meghatódva emlékszem vissza arra az időszakra, amikor a Hairt csináltuk. Bár azóta nem voltam színpadon, nagyon hiányzik. Az utóbbi időben a szinkronstúdiókban élhetem ki ezt az énem. Visszakanyarodva a kérdéshez, a család inkább azon lepődött meg, amikor három évvel ezelőtt vegán lettem. Volt egy időszak, amikor minden szörfözéssel és Ausztráliával kapcsolatos dolog nagyon érdekelt. Több ausztrál youtubert és Instagram felhasználót követtem, akik közül sokan így étkeztek és azt láttam, hogy energikusabban és kiegyensúlyozottabban élik így az életük. Életmódot váltottam, rengeteget olvastam a témában és orvosi vizsgálatokra is jártam, hogy megértse a környezetem, hogy ez nem holmi divathóbort, hanem így érzem jól magam. Ezekről szintén szívesen beszéltem a videóimban is.

Ha megnézzük az Instagram oldalad, ott az életmód-tartalmakon kívül, főleg az utazásaidról láthatunk anyagokat, lenyűgöző fotók és videók formájában. Idén nyáron öt különböző országban is voltál. Mit adnak neked ezek az alkalmak?

A szabadúszásban az a jó, ami a rossz is, hogy te osztod be az idődet. Én is hajlamos vagyok arra, hogy túlhajszolom magam és ilyenkor nagyon jól esik a pihenés. Az utóbbi időszak nagy felismerése az, hogy a tőled nagyon különböző emberektől rengeteget lehet tanulni. Sosem voltam egy ítélkező típus, ezért mindig kíváncsian figyelem a tőlem eltérő kultúrában vagy szemléletmódban élő embereket. Nem is feltétlenül beszélgetni kell ilyenkor, hanem inkább csak meghallgatni őket. Nagyon inspirálóak tudnak lenni ezek a találkozások. A legutóbbi útjaimból is rengeteget profitáltam, mert megismerkedtem egy angol csapattal, akik utazás témában készítenek videókat és hamarosan Londonba utazom hozzájuk, hogy tárgyaljunk arról, milyen formában tudnánk együttműködni a jövőben.

Hatalmas követői bázist építettél ki. Nincs benned kényszer, hogy ezt folyamatosan fenntartsd vagy ezzel kapcsolatos elvárosok magad felé?

Első évben mindig kötöttem magam ahhoz, hogy mindenképp kimenjen heti két videó. A második évben már rávettem magam arra, hogy lazítsak egy kicsit. Nem biztos, hogy a rendszeresség a siker kulcsa, engedni kell néha, főleg, ha ennyi mindenben próbálsz alkotni. Én a videózás és az Instagram fotók mellett szoktam verseket is írni. Szeretném tudatosabban összehangolni, rendszerezni azokat a tartalmakat, amik a különböző felületeken találhatóak. Jó dolognak tartom azt is, hogy globálisan elindult az, hogy egyre hitelesebben vannak jelen az influencerek a weben. Sokan csinálnak Instagram kontra valóság jellegű posztokat, amelyekből kiderül, hogy egy youtuber, vlogger sem tökéletes.

Hogy látod, meddig fogsz még videózni?

Ameddig kedvem lelem benne, addig mindenképp. A tematikát folyamatosan fejlesztem, mostani tervem szerint szeretnék visszatérni a személyesebb, önfejlesztős videókhoz. A másik nagy projekt az, hogy végre letegyem a jógaoktatói vizsgát. Évek óta készülök rá, mert rengeteget jógázom és nagyon szeretnék másoknak is segíteni ezzel a mozgásformával, de ahhoz, hogy oktathassam, még nagyon sokat kell nekem is tanulnom. Ezt a vágyam szeretném a közeli jövőben megvalósítani.

Csak egy leheletnyi smink vagy őrületes kreáció? Mészáros Csabinak egyik sem jelent gondot. Egy nem hétköznapi férfi sikertörténete a szépségiparból.

Leadfotó és fotók: Femcafe.hu / Szilágyi Virág

Oldalak

Szólj hozzá Te is!