Sztárok

Leszbikus viszonyaival vált híressé a gyönyörű, magyar származású festőnő: anyja beleőrült lánya korai elvesztésébe

Amrita Sérgil indiai festőművészért rengeteg nő és férfi rajongott, ám ő mégis élete végéig elégedetlen volt külsejével, melynek húga volt az oka.

Egy túl rövid élet túlságosan tragikus vége

Amrita Sérgil nevéről a műkedvelőkön kívül sokan még csak nem is hallottak, pedig a magyar származású indiai festőművész nem csupán kivételes tehetség volt, de élete is igen érdekesen, valamint tragikusan alakult, és bizony tele volt izgalmakkal. Amrita 1913 januárjában született Budapesten, és bár hazánkban életművét csak kevesen ismerik, Indiában a 20. század egyik legnagyobb modern festőjeként tartják számon. Édesanyja, Gottesmann Marie-Antoinette, Baktay Ervin magyar festőművész testvére volt, édesapja pedig Szimla rádzsájának fia, Umrao Sher-Gil, így Amrita igencsak vegyes, sokrétű neveltetésben részesült, valamint a család anyagi gondoktól sem szenvedett. A festőnő szülei egyébként házasságkötésük után Budapestre költöztek, ekkor született első gyermekük, Amrita, majd őt követte egy évvel később Indira. Amrita élete első nyolc évét Magyarországon töltötte, és festőművészeti hajlamai már ötéves korában megmutatkoztak, amikor is anyja biztatására akvarelleket kezdett festeni. Remekműveire egyébként nagy hatást gyakoroltak a magyar tájak, valamint a népdalok, a népmesék és a népviseletek is, és bár Amrita anyja depresszióban szenvedett, és gyakran fenyegetőzött öngyilkossággal, elmondható, hogy a festőnő gyerekkora gondtalan és örömteli volt. Élete azonban túl korán véget ért egy borzalomnak köszönhetően…

Amrita tehetséges és elismert nagybátyja, Baktay Ervin útmutatásával tanult festeni idehaza, később azonban a család Indiába költözött, ahol Beven Pateman segített továbbfejleszteni a fiatal lány rajztudását, aki főleg akvarelleket és portrékat festett. Amritának egyetlen szomorúsága volt csupán egész életében: mindig is úgy érezte, édesanyja jobban szereti húgát, mint őt, ez pedig ahhoz vezetett, hogy egy idő után elégedetlen lett a külsejével, ez pedig visszahúzódóvá tette őt.
Kattints a további képekért!

Minden idők egyik legnagyobb hatású rockzenésze volt Frank Zappa, akinek mindene volt a saját művészete – élete során hatvannál több lemezt készített, és minden létező műfajban kipróbálta magát a rocktól a dzsesszen át a komolyzenéig. Már pályafutása elején feltört a csúcsra, s bár a sikereket hosszú ideig élvezhette, a sors sajnos idejekorán közbeszólt, ugyanis még mindig fiatalnak számított, amikor a halál elragadta.

Leadfotó: Wikipédia

Oldalak

Sztárok
Lifestyle
A vöröshagyma héjának jótékony hatásai, valamint felhasználási módjai kevésbé ismertek, ezért most összeszedtük, miért nem szabad soha egyből kihajítani.
Home&Design
Idén is megrendezik Magyarország legnagyobb konyhabútorokat, konyhagépeket, konyhai eszközöket és mindenekelőtt konyhai trendeket bemutató kiállítását.
Lifestyle
Az ételek élvezete nemcsak az ízekben rejlik, hanem azzal is jár, hogy kielégítsék az éhséget, ám vannak olyan élelmiszerek, melyek elfogyasztása után csak még éhesebbnek érezzük magunkat, és további...