10 kulisszatitok az Indul a bakterházról – Haumann Péter emlékére

Haumann Péter életét végigkísérte Patás szerepe, hiszen hatalmasat alakított az Indul a bakterházban. A film sokunk szívébe belopta magát, és ennyi év után is ugyanúgy nevetünk a szállóigévé vált poénokon. Viszont nemcsak maga a film érdekes, hanem az is, ahogy készült! Mutatunk 10 kulisszatitkot!

81 éves korában, hosszú betegség után, 2022. május 28-án hunyt el Haumann Péter, a Nemzet Színésze, akinek egyik legikonikusabb szerepe Patás volt az Indul a bakterházból. Az 1980-as tévés produkció igazi kultuszfilmmé vált az elmúlt évtizedekben. A népszerű vígjáték ismét helyet kap a Duna műsorkínálatában: Haumann Péter munkássága előtt tisztelegve, június 26-án, vasárnap este 19:45-től vetíti a csatorna. A film ikonikus jeleneteinek hátterét - amikor Olvasztó Imre véletlenül gombóccal dobta meg Koltai Róbertet - sokan ismerik, de akad még néhány érdekesség, amelyet csak kevesen tudnak.

1) Az Indul a bakterház Rideg Sándor első, 1943-ban megjelent azonos című regényéből készült, amely a rendező, Mihályfy Sándor édesanyja kívánságára készült el. Az asszony ugyanis rajongott a bohókás történetért, amelyet 1979-ben filmre is vihetett a fia.
Kattints a további képekért!

Kattints a képgalériára!

81 éves korában, hosszú betegség után tért meg az angyalokhoz Haumann Péter, a Nemzet Színésze, akit a sztárvilág is mélyen gyászol.

leadkép: facebook
forrás: Vasárnap délutáni beszélgetés - Indul a bakterház (1980), Regős Bendegúztól Szakállas Ábelig – Beszélgetés Mihályfy Sándorral (2002)

Oldalak