Recept

Készíts istenien finom zserbót

A zserbó a bejglihez hasonlóan egy kötelező és egyben mennyei karácsonyi recept, így hát: sütésre fel!

Felfuttatom az élesztőt egy kockacukorral langyos tejben egy. Elmorzsolom a margarint a liszttel, aztán hozzáöntöm a már megkelt élesztőt, a tojást, a cukrot, egy kevés sütőport és sót, aztán az egészet jól összedolgozom. Egyenlő részre osztom a tésztát. Ezután kinyújtom mindegyik lapot a kívánt méretre (attól függ, hogy mekkora tepsiben akarom majd sütni), de itt figyelni kell arra, hogy a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a kelésnél és a sütésnél terjeszkedik. Az alsó lapot megkenem lekvárral, rászórom a darált dió és a porcukor keverékének pontosan a felét, majd ráhelyezzük a másik lapot, azt is hasonlóképpen megkenem meg és meg is töltöm. Erre kerül rá a harmadik lap úgy, hogy a széleket is befedem vele.

A tésztát egy órát hagyom pihenni, közben a sütőt előmelegítem 180 fokra. A tészta tetejét megszurkálom egy villával, és az előmelegített sütőben addig sütöm, míg a teteje egyenletes világos piros lesz (ez nagyjából 12-15 percbe telik bele). Ha már eléggé kihűlt a tészta, elkezdem bevonni a csoki mázzal. Ehhez kakaóport a cukorral és egy kis vízzel simára keverem és addig főzöm, amíg lég sűrű nem lesz.

Miután lehúzta

Video A Hegyi doktor Magyarországon: Interjú Hans Sigl-el

Hozzávalók

A tésztához

  • Tetszik az oldal?
    Nyomj itt egy nagy
    Tetszik-et és gyere
    máskor is!
    35 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 20 dkg margarin
  • sütőpor

A töltelékhez

  • 20 dkg lekvár
  • 12 dkg darált dió
  • 12 dkg cukor

A bevonathoz

  • 4 ek. kakaó
  • 4 ek. cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál tojásfehérje

Elkészítés

Felfuttatom az élesztőt egy kockacukorral langyos tejben egy. Elmorzsolom a margarint a liszttel, aztán hozzáöntöm a már megkelt élesztőt, a tojást, a cukrot, egy kevés sütőport és sót, aztán az egészet jól összedolgozom. Egyenlő részre osztom a tésztát. Ezután kinyújtom mindegyik lapot a kívánt méretre (attól függ, hogy mekkora tepsiben akarom majd sütni), de itt figyelni kell arra, hogy a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a kelésnél és a sütésnél terjeszkedik. Az alsó lapot megkenem lekvárral, rászórom a darált dió és a porcukor keverékének pontosan a felét, majd ráhelyezzük a másik lapot, azt is hasonlóképpen megkenem meg és meg is töltöm. Erre kerül rá a harmadik lap úgy, hogy a széleket is befedem vele.

A tésztát egy órát hagyom pihenni, közben a sütőt előmelegítem 180 fokra. A tészta tetejét megszurkálom egy villával, és az előmelegített sütőben addig sütöm, míg a teteje egyenletes világos piros lesz (ez nagyjából 12-15 percbe telik bele). Ha már eléggé kihűlt a tészta, elkezdem bevonni a csoki mázzal. Ehhez kakaóport a cukorral és egy kis vízzel simára keverem és addig főzöm, amíg lég sűrű nem lesz.

Miután lehúztam a tűzről beledobom a vajat, és addig kevergetem amíg el nem olvad benne. Még azelőtt belekeverjük a tojásfehérjét, hogy ráöntenénk a tésztára. Szépen elsimítom a csokimázt a tetején, hogy egyenletesen dermedjen majd meg rajta. Ezután legalább néhány órára békén hagyom, hogy rendesen megdermedjen. Miután kihűlt, hosszúkás szeletekre, esetleg kockákra vágom.

Ezt is ajánljuk: Gesztenyepüré házilag - Katt ide!

Fotó: enportal.hu

Oldalak

Recept
Sztárok
A híresség mindig készen áll a megújulásra, stíluscseréivel pedig rendre magára vonja a figyelmet. Így történt ez a Sztárban Sztár All Stars című műsor döntőjében is, ahol teljesen új hajszínnel...
Home&Design
A karácsonyi dekoráció nem csupán látvány, hanem az otthon ünnepi átalakítása is.
Lifestyle
Növényeink elrendezése nemcsak kreatív játék, hanem otthonunk hangulatát is teljesen új szintre emelheti.
Lifestyle
Rendszeresen részét képezi az étrendednek a görög joghurt? Akkor érdemes tovább olvasnod, ugyanis megtudhatod, milyen hatással van a szervezetedre, ha sűrűn fogyasztod.
Sztárok
Fejes Tamás rögtön 70 ezer forinttal kezdett a Kincsvadászokban, pedig azt se tudta, mi van a lepel alatt.
Egészség
Sokszor éppen az okozza a makacs pattanásokat, amire a legkevésbé gyanakodnánk, még akkor is, ha mindent megteszünk a szép, tiszta bőrért.