Készíts istenien finom zserbót
A zserbó a bejglihez hasonlóan egy kötelező és egyben mennyei karácsonyi recept, így hát: sütésre fel!
Hozzávalók
A tésztához
- 35 dkg liszt
- 1 dl tej
- 1 dkg élesztő
- 1 tojás
- 5 dkg cukor
- 20 dkg margarin
- sütőpor
A töltelékhez
- 20 dkg lekvár
- 12 dkg darált dió
- 12 dkg cukor
A bevonathoz
- 4 ek. kakaó
- 4 ek. cukor
- 5 dkg vaj
- 1 evőkanál tojásfehérje
Elkészítés
Felfuttatom az élesztőt egy kockacukorral langyos tejben egy. Elmorzsolom a margarint a liszttel, aztán hozzáöntöm a már megkelt élesztőt, a tojást, a cukrot, egy kevés sütőport és sót, aztán az egészet jól összedolgozom. Egyenlő részre osztom a tésztát. Ezután kinyújtom mindegyik lapot a kívánt méretre (attól függ, hogy mekkora tepsiben akarom majd sütni), de itt figyelni kell arra, hogy a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a kelésnél és a sütésnél terjeszkedik. Az alsó lapot megkenem lekvárral, rászórom a darált dió és a porcukor keverékének pontosan a felét, majd ráhelyezzük a másik lapot, azt is hasonlóképpen megkenem meg és meg is töltöm. Erre kerül rá a harmadik lap úgy, hogy a széleket is befedem vele.
A tésztát egy órát hagyom pihenni, közben a sütőt előmelegítem 180 fokra. A tészta tetejét megszurkálom egy villával, és az előmelegített sütőben addig sütöm, míg a teteje egyenletes világos piros lesz (ez nagyjából 12-15 percbe telik bele). Ha már eléggé kihűlt a tészta, elkezdem bevonni a csoki mázzal. Ehhez kakaóport a cukorral és egy kis vízzel simára keverem és addig főzöm, amíg lég sűrű nem lesz.
Miután lehúztam a tűzről beledobom a vajat, és addig kevergetem amíg el nem olvad benne. Még azelőtt belekeverjük a tojásfehérjét, hogy ráöntenénk a tésztára. Szépen elsimítom a csokimázt a tetején, hogy egyenletesen dermedjen majd meg rajta. Ezután legalább néhány órára békén hagyom, hogy rendesen megdermedjen. Miután kihűlt, hosszúkás szeletekre, esetleg kockákra vágom.
Ezt is ajánljuk: Gesztenyepüré házilag - Katt ide!
Fotó: enportal.hu