Szezámmagos-sonkás kifli recept

Ha már unod a sima sajtos stanglit, akkor süss magadnak reggelire ilyen finom szezámmagos-sonkás kifliket.

Hozzávalók

  • 20 dkg vaj
  • 60 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 dkg élesztő
  • 6 dkg kristálycukor
  • 1 tojás
  • 1,8 dl hideg tej
  • 1,8 dl hideg víz
  • citromlé
  • liszt
  • 25 dkg főtt füstölt sonka
  • 1 tojás
  • szezámmag

Elkészítés

A vajat dolgozzuk össze 8 dkg liszttel, és gyúrjuk egy kb. 10x10 centis tömbbé, majd fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe. A maradék lisztet rakjuk egy tálba, és keverjük össze a sóval és a sütőporral. Az élesztőt morzsoljuk bele, majd cukorral, a tojással, a tejjel, a vízzel, a citromlével gyúrjuk könnyű tésztává. Enyhén meglisztezett felületen nyújtsuk ki. A vajas tömböt tegyük a közepére, a tészta széleit pedig hajtsuk rá, és az egészet egy konyharuhával letakarva, hűtőszekrényben fél órán át pihentessük.

Ezután a hajtás következik. A tésztát nyújtsuk 70 centi hosszú, 35 centi széles lappá. Gondolatban hosszában osszuk 6 egyenlő részre. Az egyik oldalról 1/6, a másik oldalról 2/6 részt hajtsunk rá, így a tésztaszélek találkoznak. Ezután a keskenyebb részt ismét hajtsuk be, és a másik oldal tésztájával fedjük be, így végül egy hosszúkás tésztadarabot kapunk. Hűtőszekrényben pihentessük 1 órán át, majd nyújtsuk ki, s az előbbi módon ismét hajtsuk össze, és egy újabb órát pihentessük.

Végül a tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon nyújtsuk 70 centi hosszú és 40 centi széles lappá. Éles késsel középen, hosszában vágjuk végig, majd az így kapott 70x20 centis tésztalapokat vágjuk egyenlő szárú háromszögekre. A tésztából leeső széleket illesszük egymás mellé, így ezek is kiadnak egy egész süteményt. A kis tésztákat kézzel nyújtsuk meg hosszanti irányban. A csúccsal szembeni oldalukra halmozzuk a vékony csíkokra vágott sonkát. A tésztát ezután tekerjük fel a csúcsa felé, vigyázva, nehogy összenyomjuk.

A kifliket rakjuk sütőlapra. Egy megnedvesített konyharuhával takarjuk le, és langyos helyen kb. 1,5 órán át kelesszük. Tojással kenjük meg, majd szórjuk meg szezámmaggal. Végül előmelegített sütőben, a középső rácsra állítva, 210 fokon, kb. 18 percig süssük.

Forrás: Zsuzsamama56 - mindmegette.hu; Fotó:kreativblogkathi.blogspot.com

Oldalak

Lifestyle
A gyógyvizek összetevőinél gyakran említjük a ként, a jódot és a brómot is, azonban létezik egy ritkábban emlegetett, ám annál hatékonyabb összetevő, amely nagyon fontos szerepet játszik a szépségünk...
Lifestyle
A tini-romantika még mindig képes tarolni. Ismét megmutatjuk, hogy mely filmekre kaptak rá a nézők a magyarországi Netflixen!
Sztárok
Zac Efron, hírnevének megszerzése óta rengeteget utazik, mikor munkaügyben, mikor egyszerűen kikapcsolódás céljából. Ennek ellenére sok éven át megőrizte kaliforniai gyökereit, így mindenkit...