Rácsos cseresznyés pite: A szezon egyik legfinomabb sütije

Egy könnyed gyümölcsös édesség.

Rácsos cseresznyés pite

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 2 ek tejföl
  • 12 dkg cukor
  • 2 tojás
  • ½ cs sütőpor
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 70 dkg cseresznye
  • cukor ízlés szerint
  • 1 cs vaníliás cukor
  • ½ ek őrölt fahéj
  • ½ citrom reszelt héja
  • zsemlemorzsa

Elkészítés:

Elmorzsoljuk a margarinnal a sütőporral elkevert lisztet, beletesszük a cukrot, majd mehetnek bele a tojások sárgái és a tejföl is. A hozzávalókból gyúrt tésztát két részre szedjük úgy, hogy az egyik nagyobb legyen, mint a másik. A két gombócot külön fóliába csomagoljuk és legalább egy fél órát hűtőben pihentetjük. A töltelékhez az alaposan megmosott, kimagozott cseresznyét meghintjük a fahéjjal és a citromhéjjal, majd hozzáadjuk a cukrokat is. A tészta nagyobb darabját lisztezett deszkán kinyújtjuk, tepsibe tesszük, majd megszórjuk zsemlemorzsával. (Utóbbi akadályozza meg, hogy a gyümölcstől elázzon a tészta.) Az alaposan kinyomkodott cseresznyés tölteléket a tésztára halmozzuk, elegyengetjük, majd a tészta másik részét is kinyújtjuk, csak azt csíkokra vágjuk és a cseresznyére rácsozzuk. A tésztacsíkokat tojásfehérjével lekenjük és a gyümölcsös sütit 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt megsütjük.

További pite receptekért lapozz!

Fotók: 123rf.com

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!