Rácsos cseresznyés pite: A szezon egyik legfinomabb sütije
Egy könnyed gyümölcsös édesség.
Rácsos cseresznyés pite
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 2 ek tejföl
- 12 dkg cukor
- 2 tojás
- ½ cs sütőpor
- csipet só
A töltelékhez:
- 70 dkg cseresznye
- cukor ízlés szerint
- 1 cs vaníliás cukor
- ½ ek őrölt fahéj
- ½ citrom reszelt héja
- zsemlemorzsa
Elkészítés:
Elmorzsoljuk a margarinnal a sütőporral elkevert lisztet, beletesszük a cukrot, majd mehetnek bele a tojások sárgái és a tejföl is. A hozzávalókból gyúrt tésztát két részre szedjük úgy, hogy az egyik nagyobb legyen, mint a másik. A két gombócot külön fóliába csomagoljuk és legalább egy fél órát hűtőben pihentetjük. A töltelékhez az alaposan megmosott, kimagozott cseresznyét meghintjük a fahéjjal és a citromhéjjal, majd hozzáadjuk a cukrokat is. A tészta nagyobb darabját lisztezett deszkán kinyújtjuk, tepsibe tesszük, majd megszórjuk zsemlemorzsával. (Utóbbi akadályozza meg, hogy a gyümölcstől elázzon a tészta.) Az alaposan kinyomkodott cseresznyés tölteléket a tésztára halmozzuk, elegyengetjük, majd a tészta másik részét is kinyújtjuk, csak azt csíkokra vágjuk és a cseresznyére rácsozzuk. A tésztacsíkokat tojásfehérjével lekenjük és a gyümölcsös sütit 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt megsütjük.