Profiterol házilag - Mennyei édesség

Sokan azt hiszik, hogy nagyon nehéz elkészíteni ezt a finom desszertet, de valójában nem komplikáltabb, mint egy fánkot. Igaz, kissé időigényesebb munka, de valljuk be, az íze miatt igazán megéri.

Hozzávalók kb. 60 darabhoz:

  • 125 g étolaj
  • 125 g víz
  • 125 g búzaliszt
  • 4 egész tojás
  • csipet só
  • csipet cukor
  • 4 db vaníliarúd
  • 75 g étkezési keményítő
  • 100 g kristálycukor
  • 875 ml 3,5 %-os tej
  • 10 db tojássárgája
  • 100 g kristálycukor
  • 300 g keserű, vagy tejcsokoládé ízlésünk szerint
  • 350 ml habtejszín

Elkészítés
A vizet, sót, cukrot, olajat egy lábasba tesszük, és felforraljuk. Ha forr a keverék, beleszórjuk a lisztet, és folyamatos keverés mellett addig tartjuk a tűzhelyen, míg el nem válik az üst falától. Ezt a munkafolyamatot hívják resztelésnek. A lereszelt olajos-lisztes alapot szedjük egy üstbe, és robotgéppel magas fordulaton kezdjük habosítani, miközben egyenként csurgassuk bele a tojásokat. Miután az összes tojás belekerült, egy teljesen sima, egynemű masszát kell kapjunk.
A masszát szedjük simacsöves nyomózsákba, és szilikonos sütőpapírral fedett lemezre nyomjunk belőle 10 g-os, kis halmokat, jó 4 cm-re egymástól. Mivel gőzös sütőtérre van szükség az égetett tésztasütéshez, egy permetezővel fújjunk bőségesen vizet a kinyomott halmokra. 210 fokos sütőben kb. 15 perc alatt süssük aranybarnára a fánkokat, majd kisütés után tegyük félre őket.
A kukoricakeményítőt, a receptben szereplő első adag cukrot, és a félbevágott, kikapart vanília rudakat tegyük egy lábasba, keverjük össze, öntsük fel a hideg tejjel, keverjük simára, majd tegyük félre kicsit. A tojás sárgákat a második részlet cukorral kb. 3 perc alatt habosítsuk fel, majd a lábasban lévő tejből tegyünk át ebbe egy kicsit, hígítsuk fel vele. Ezután a tejes keveréket a tűzhelyre téve forraljuk fel. Mikor forr, folyamatos keverés mellett csurgassuk hozzá a tojássárgás keveréket is, és sűrítsük be a cukrászkrémet erős puding állagúra. A készre főzött cukrászkrémet öntsük egy tálba, és fóliázzuk le a felületét, hogy ne tudjon lebőrösödni, így hagyjuk visszahűlni langyosra. Ha visszahűlt szedjük nyomózsákba, amelybe előzőleg a lehető legkisebb idomcsövet tettük. Kb. 4 mm-es cső az ideális.
A fánkok oldalába szúrva a csövet, töltsük teli őket a cukrászkrémmel. A megtöltött fánkokat tegyük egymásra, majd gyorsan készítsük el a szószt, amivel leöntjük.
Olvasszunk csokoládét egy tálban, majd forrásban lévő tejszínt folyamatos keverés mellett csurgassunk bele. Addig keverjük, míg teljesen sima nem lesz a keverék. Ha túl sűrű lenne a szósz, kevés plusz tejszín hozzáadásával állíthatjuk be. A szósszal öntsük le a töltött fánkokat, majd tálaljuk.

 

Oldalak

Lifestyle
A csodás virágú leander a terasz egyik leglenyűgözőbb díszítője lehet, így nem meglepő, hogy a mediterrán térségen túl hazánkban is nagy népszerűségnek örvend. Az egyenletesen buja virágzás elérése...
Sztárok
Ryan Reynolds és Blake Lively Budapesten lesz egy jó darabig, de igazából olyan, mintha itt sem lennének, annyira szigorú szabályokat vezettek be.
Sztárok
Tom Quinn királyi szakértő szerint a sussexi hercegi pár Nigériából üzent a palotának, kiváltképp Károlynak, aki eddig még nem reagált Harry és Meghan "királyi körútra".