Profiterol házilag - Mennyei édesség
Sokan azt hiszik, hogy nagyon nehéz elkészíteni ezt a finom desszertet, de valójában nem komplikáltabb, mint egy fánkot. Igaz, kissé időigényesebb munka, de valljuk be, az íze miatt igazán megéri.
Hozzávalók kb. 60 darabhoz:
- 125 g étolaj
- 125 g víz
- 125 g búzaliszt
- 4 egész tojás
- csipet só
- csipet cukor
- 4 db vaníliarúd
- 75 g étkezési keményítő
- 100 g kristálycukor
- 875 ml 3,5 %-os tej
- 10 db tojássárgája
- 100 g kristálycukor
- 300 g keserű, vagy tejcsokoládé ízlésünk szerint
- 350 ml habtejszín
Elkészítés
A vizet, sót, cukrot, olajat egy lábasba tesszük, és felforraljuk. Ha forr a keverék, beleszórjuk a lisztet, és folyamatos keverés mellett addig tartjuk a tűzhelyen, míg el nem válik az üst falától. Ezt a munkafolyamatot hívják resztelésnek. A lereszelt olajos-lisztes alapot szedjük egy üstbe, és robotgéppel magas fordulaton kezdjük habosítani, miközben egyenként csurgassuk bele a tojásokat. Miután az összes tojás belekerült, egy teljesen sima, egynemű masszát kell kapjunk.
A masszát szedjük simacsöves nyomózsákba, és szilikonos sütőpapírral fedett lemezre nyomjunk belőle 10 g-os, kis halmokat, jó 4 cm-re egymástól. Mivel gőzös sütőtérre van szükség az égetett tésztasütéshez, egy permetezővel fújjunk bőségesen vizet a kinyomott halmokra. 210 fokos sütőben kb. 15 perc alatt süssük aranybarnára a fánkokat, majd kisütés után tegyük félre őket.
A kukoricakeményítőt, a receptben szereplő első adag cukrot, és a félbevágott, kikapart vanília rudakat tegyük egy lábasba, keverjük össze, öntsük fel a hideg tejjel, keverjük simára, majd tegyük félre kicsit. A tojás sárgákat a második részlet cukorral kb. 3 perc alatt habosítsuk fel, majd a lábasban lévő tejből tegyünk át ebbe egy kicsit, hígítsuk fel vele. Ezután a tejes keveréket a tűzhelyre téve forraljuk fel. Mikor forr, folyamatos keverés mellett csurgassuk hozzá a tojássárgás keveréket is, és sűrítsük be a cukrászkrémet erős puding állagúra. A készre főzött cukrászkrémet öntsük egy tálba, és fóliázzuk le a felületét, hogy ne tudjon lebőrösödni, így hagyjuk visszahűlni langyosra. Ha visszahűlt szedjük nyomózsákba, amelybe előzőleg a lehető legkisebb idomcsövet tettük. Kb. 4 mm-es cső az ideális.
A fánkok oldalába szúrva a csövet, töltsük teli őket a cukrászkrémmel. A megtöltött fánkokat tegyük egymásra, majd gyorsan készítsük el a szószt, amivel leöntjük.
Olvasszunk csokoládét egy tálban, majd forrásban lévő tejszínt folyamatos keverés mellett csurgassunk bele. Addig keverjük, míg teljesen sima nem lesz a keverék. Ha túl sűrű lenne a szósz, kevés plusz tejszín hozzáadásával állíthatjuk be. A szósszal öntsük le a töltött fánkokat, majd tálaljuk.