Nagymamánk főztje - Nudli
Sok finomságot ehetünk étteremben, ennek ellenére semmi sem múlhatja felül nagymamánk főztjét.
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 20 dkg finomliszt
- 1 egész tojás
- csipet só
- 1 kiskanál olaj
Elkészítés:
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, majd összetörjük. Amikor már kezd kihűlni, a többi alapanyagot is hozzátesszük, és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Hosszú formájúra nyújtjuk, majd késsel 2-3 centiméteres darabokra vágjuk. Közben vizet forralunk, amihez teszünk egy kevés sót és olajat. Ha már forr a víz, belehelyezzük a nudlikat, majd amikor feljönnek a víz tetejére, leszűrjük.
A nudlit kétféleképpen fogyaszthatjuk, létezik egy édes és egy sós változata. Az előbbi szerint zsemlemorzsát pirítunk, majd abban forgatjuk meg a nudlikat, s a végén porcukorral és lekvárral ízesítjük. Az utóbbi változat szerint a nudlikat csupaszon hagyjuk, s túróval és tejföllel esszük.
Szerző: Verebélyi Márta