Mediterrán íz a hűvős őszi napokra - Narancslekvár
Mi lehetne jobb egy borús őszi reggelen, mint egy csésze finom kávé egy narancslekváros croissant-nal? Íme egy szuper recept a mediterrán ízek szerelmeseinek!
Hozzávalók
- 10 narancs
- 3 citrom
- 30 dkg cukor
- 1 kg zselécukor
- víz
Elkészítés
Mosd meg alaposan a narancsot és a citromot, hogy az esetleges vegyszermaradékot is eltávolítsd a héjról, majd nagyon vékonyan hámozd meg a citrusféléket. Ebben a lehámozott héjból mérj ki megközelítőleg 10 dekányit, amit vágj vékony, hosszú csíkokra. A felcsíkozott héjat 7 deci vízzel és a cukorral fedő alatt főzd legalább 15 percig, hogy kicsit megpuhuljanak a csíkok és az aroma is kiteljesedjen. A gyümölcsök húsát hártyázd le, majd vág apróra és kever hozzá a cukorszirupos héjhoz és legalább 20 percig lefedve forrald. Ha az előző lépés megvan, akkor hűtsd le a keveréket, majd adj hozzá legalább 30 dkg zselécukrot és tűz fölött kevergesd. Ha nem éreznéd, hogy sűrűsödik a lekvár vagy igazán keményre szeretnéd készíteni, akkor adj hozzá még a zseléből. 2 percig forrald a lekvárt, majd még forró állapotban töltsd üvegekbe és zárd le.
Extra tipp
Egy kis fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel vagy vodkával még izgalmasabbá tehetjük a lekvár ízvilágát.
Fotók: my-walls.net, wallpapersus.com