Azonnal összefut a nyál a szádban a Magyarország cukormentes tortája háziverseny győztesei láttán
Mák, fehércsoki, alma – jól hangzik, ugye? Ezeket a tortákat díjazták a hobbicukrászok országos versenyén.
Ínycsiklandozó torták a döntőben
Megtartották a Magyarország cukormentes tortája háziverseny döntőját – közölte az Egy Csepp Figyelem Alapítvány szerdán az MTI-vel. Mint írták, a hobbicukrászok számára meghirdetett verseny döntősei Budapesten, a Zsolnay Kávéházban mutatták be alkotásaikat. A 10 döntős torta megkóstolása után a Zila László cukrászmester által vezetett zsűri kihirdette az idei verseny legjobbját, amely a solymári Hesz Rita mákos-fehércsokoládés almatortája lett.
A zsűri a győztes kiválasztásakor ugyanazt a szempontrendszert követte, mint a profi cukrászok esetében a Magyarország cukormentes tortája versenyen. A döntésnél a harmonikus ízvilág mellett a torta kivitelezését is értékelték, de fontos szempont volt a versenyművek energiatartalma és szénhidrátértéke is.
A legnépszerűbb alapanyag idén a málna, a mák, a szilva, a kávé és a pisztácia volt, de olyan szokatlan alkotóelem felhasználására is vállalkoztak a hobbicukrászok, mint a hibiszkusz, a cékla, a kecskesajt és a bab. A versenyeken évről évre egyre többen vállalkoznak arra, hogy gyógynövényt vagy gyógyhatású alapanyagot használjanak fel tortájuk megalkotásához.
A háziverseny, amelyhez az ajánlott alapanyagok listáját a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa hagyta jóvá, nemcsak a cukorbetegeknek, hanem az egészséges életmód híveinek is szól, ezért a három díjazott recept hamarosan elérhető lesz az alapítvány blogján is – írták a közleményben.
Lapozd fel galériánkat a győztes alkotásokért!
Meggyes, túrókrémes sütemény nyerte el 2021-ben a Budapest desszertje díjat.