Imádod a babkát, de mentesen étkezel? Elhoztuk a feloldozást

A jeruzsálemi kalács, másnéven babka az elmúlt években reneszánszát éli. Az eredeti verzió sajnos nem mondható éppen diétabarátnak, Kiss Mona "A mentes sütiskönyv" című új kiadványa azonban megoldást kínál a mindenmentesen étkezőknek. A könyv 60 mentes receptet tartalmaz, köztük a méltán népszerű babka glutén-, tej-, tojás-, cukor-, szója-, mogyoró-, és élesztőmentes verzióját.
Mindenmentes babka
Hozzávalók:
A tésztához:
- 12,5 dkg barna rizsliszt
- 10 dkg tápióka keményítő
- 5 dkg kölesliszt
- 3 dkg útifűmaghéj őrlemény
- 8 g sütőpor
- 2,5 ek négyszeres erejű édesítő
- 1,5 ek citromlé
- 3 dl víz
A töltelékhez:
- 10 dkg holland kakaópor
- ízlés szerint édesítő
- 5 dkg olvasztott mentes csokoládé
- annyi növényi tejszín, hogy kenhető legyen
- olaj a forma kikenéséhez
Elkészítés:
- A tészta száraz alapanyagait egy tálban vegyítsük össze. Adjuk hozzá a vizet és a citromlevet és alaposan dolgozzuk össze.
- A töltelék hozzávalóit keverjük össze.
- A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki négyzet alakúra, kb. 0,5 cm vékonyra.
- Kenjük meg a töltelékkel és szorosan tekerjük fel.
- A megkent tésztát hosszanti irányban vágjuk ketté és a két felet csavarjuk egymásba.
- Helyezzük sütőpapírral bélelt kenyérformába, a tetejét vékonyan olajozzuk meg és 180 fokra előmelegített sütőben süssük 50 percig.