Leveskülönlegesség: Balkán hideg padlizsánleves

Ha valami igazán finom és különleges ételt szeretnél készíteni, akkor próbáld ki receptajánlatunkat, a Balkán hideg padlizsánlevest.
Hozzávalók:
• 2 közepes padlizsán
• 4 egész gerezd hámozatlan fokhagyma
• 2 közepes paradicsom
• ¼ pohár olivaolaj
• só, bors
• ¼ teáskanál finomra vágott piros fűszerpaprika
• 4 pohár író
• 1 teáskanál citromhéj
• joghurt vagy tejföl (tetszés szerint)
• aprított metélőhagyma vagy kapor (tetszés szerint)
Elkészítés:
A sütőt 200 C-ra előmelegítjük. A padlizsánt, fokhagymát és paradicsomot sütőpapíron megsütjük. Addig sütjük, míg a fokhagyma megpuhul és a zöldségek héja fekete lesz. Lefedjük őket. Mikor eléggé kihűltek ahhoz, hogy foglalkozni tudjunk velük, a fokhagymát kinyomjuk a héjából és turmixgépbe tesszük. A padlizsánt és paradicsomot meghámozzuk és szintén a mixerbe tesszük. Simára pürésítjük. Miközben a gép dolgozik, lassan öntsünk olajat a pürébe. Sózzuk, borsozzuk, finomra vágott fűszerpaprikát és egy pohár írót teszünk bele. A levest egy edénybe átöntjük, citromhéjat teszünk a tetejére, majd lefedve hűtőbe tesszük legalább 2 órára. Tálaláskor joghurttal vagy tejföllel kínáljuk. Hagymával vagy kaporral, és esetleg aszalt paradicsommal megszórjuk