Ha befőzted a lekvárt, töltsd meg vele a buktát!
A recept, ami visszarepít a gyerekkorodba.
Lekváros bukta
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 6 dkg vaj
- 1 tojás
- 3 ek cukor
- só
- kb. 15 dkg lekvár
Elkészítés:
A meglangyosított tejbe egy nagy csipet cukrot teszünk, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Ha felfutott, a tálba szitált liszthez öntjük. Hozzáadjuk a tojást, a többi cukrot és a megolvasztott vajat. A hozzávalókat összegyúrjuk, majd a bedagasztott, lágy tésztát konyharuhával letakarva, meleg helyen még legalább egy fél óráig kelesztjük. Ezután lisztezett nyújtódeszkán kb. egy ujjnyi vastagra nyújtjuk, 10 centis négyzetre vágjuk, amelyek közepére halmozzuk a lekvárt. A tésztákat buktaformára tekerjük, majd közel egymás mellé helyezzük egy vajjal kikent tepsibe. Adjunk még így nekik egy fél órát, addig 180 fokra előmelegíthetjük a sütőt. Ha megkeltek, a bukták tetejét lekenjük tojással, majd kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, porcukorral megszórva (vagy a nélkül) már haraphatjuk is.