Készíts fánkot! – Szalagos fánk recept

A szájhagyomány szerint a fánkot egy véletlennek köszönhetjük: egy szép nap hatalmas sor állt egy bécsi pékség előtt, a kenyerek viszont nem készültek el időben, ezért az emberek elégedetlenkedni kezdtek, mire a pékmester özvegye begurult, felkapott egy darab tésztát és a zúgolódó felé hajította, de elvétette a dobást, s a tészta a forró olajban landolt. Így jött létre e desszert.

Hozzávalók
• 50 dkg liszt
• 2 dl tej
• 40 g élesztő
• 50 dkg porcukor
• 6 dkg olvasztott vaj
• 5 tojássárgája
• olaj a sütéshez
• lekvár és porcukor a tálaláshoz

 

Elkészítés
A langyos tejet, a porcukrot és az élesztőt összekeverjük és 15 percig állni hagyjuk, hogy legyen ideje felfutni. Utána hozzáadjuk a liszthez, továbbá az olvasztott vajat és a tojássárgákat is, és simára nyújtjuk a tésztát, majd 30 percig meleg helyen duplájára kelesztjük. Ha megkelt, ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és 6 cm átmérőjű kiszúróval kiszaggatjuk a fánkokat. Ezután 10 percig pihentetjük őket, majd közepüket ujjunk segítségével elvékonyítjuk, s forró olajban kisütjük őket. Sütésnél figyelni kell rá, hogy azzal az oldalával kezdjük, amelyiken a lyuk van, s ekkor fedőt is használjunk, mikor a fánkokat megfordítjuk az olajban, a fedőre már nincs szükségünk.
 

Oldalak

Utazás
Ha imádod a hamisítatlan mediterrán hangulatot, az autentikus természeti környezetet, a történelmet és a tengerpartot, akkor számodra gyerekjáték lesz a megfejtés!
Lifestyle
Sokan nem is tudják, de egy ártalmatlannak tűnő szokással gyakorlatilag megágyaznak a penésznek a fürdőszobában - ha te is gyakran elköveted ezt a hibát, akkor itt az ideje, hogy változtass a bevett...
Sztárok
Bár Harry és Vilmos kapcsolata egy ideje már mélyponton van, ennek ellenére a herceg még mindig gondol bátyja családjára, és bevallotta, hogy bizony vannak aggályai Sarolta és Lajos jövőbeli szerepe...