Kápiakrémes tésztaszósz - jobb, mint a paradicsom

Ha szívesen ennél olaszos ételeket, de nem szereted a paradicsomot, a kápiakrém a te recepted.

Ha valamilyen okból választani lennék kénytelen, hogy mi az az egyetlen ételtípus, amit életem hátralévő részében ehetek, biztosan a főtt tésztát választanám. Tésztából és a hozzávaló szószokból annyiféle létezik, hogy számomra elképzelhetetlen, hogy ráunnék.

Persze semmi nem kényszerít erre, a táplálkozástudomány mai állása szerint meglehetősen ellenjavallt diétára, de mégis előszeretettel készítek és fogyasztok ilyen fogásokat.

Exkluzív receptek Topár Gábortól

Van, aki hosszú csipeszekkel hajómakettet épít üvegpalackokba, más bélyeget gyűjt és albumokba rendez, vagy azon munkálkodik, hogy minél gyorsabban minél messzebb tudjon futni - én meg főzni szeretek. A főzés kikapcsol: már a felkészülés és a tájékozódás is szórakoztat, ráadásul éhen sem maradok, ami tiszta haszon. Örömmel osztom meg a jól sikerült receptjeimet, a sikertelenekről pedig mélyen hallgatok.

„Az ínyencség az ember kizárólagos kiváltsága.”
Jean Anthelme Brillat-Savarin

A most tárgyalt recept érdekessége (ha nem túlzás ezt érdekességnek nevezni), hogy a tányéron ránézve simán összetéveszthető a jól ismert és méltán népszerű paradicsomszósszal. Nem is bonyolultabb annál, mégis egészen más illat- és ízélményt biztosít.

A kápiapaprikákat megmossuk és minden oldalukat feketére grillezzük. Ezt megtehetjük a sütőben egy alufóliával letakart tepsiben, de egy kertiparti elején, a grillsütő rácsán is. Utóbbi módszer kellemesen füstös aromát biztosít a szósznak. Egy edénybe réve letakarjuk őket, és kb negyed óra pihentetés után „kifilézzük”, azaz kiszedjük a szárát és a magokat, valamint az ekkora már könnyen eltávolítható, megfeketedett héjat.

sült grillezett kápia paprika

Az így nyert paprikahúst két-három gerezd megpucolt fokhagymával együtt késes aprítóban finomra daráljuk, közben sózzuk, borsozzuk, és adunk hozzá három evőkanál olívaolajat. Ha a sütőben sütöttük a paprikát, ilyenkor lehet adni hozzá egy kiskanálnyi füstölt őröltpaprikát is.

Felhasználáskor a tésztafőzés utolsó harmadában egy lábosban melegítsük fel a szükséges mennyiséget, majd keverjük hozzá a megfőtt tésztát. Reszelt feta sajttal a legjobb!

A szósz lezárt edényben a hűtőben eltartható néhány napig.

Hozzávalók:

6-8 db kápia paprika

2-3 gerezd fokhagyma

3 evőkanál olívaolaj

só, bors

kápiakrémes tészta

leadfotó, fotó: 123rf, Topár Gábor

Oldalak