Nem hiányozhat a húsvéti menüből: Fonott kalács, ahogyan nagyanyáink készítették

Finomabb lesz a végeredmény, mint gondolnád.

Húsvéti fonott kalács

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg margarin
  • 4 dkg cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 db tojássárgája
  • 3 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • egy csipet só

Elkészítés:

A tejet kissé felmelegítjük, de éppen csak annyira, hogy langyos legyen, hozzáadjuk a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. Körülbelül 10 percig hagyjuk pihenni, a lisztet összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk benne a margarint, végül pedig hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a két tojássárgáját, majd az egészet sima tésztává gyúrjuk. Letakarjuk, és legalább fél órán át kelesztjük egy langyos helyen, aztán újra dagasztjuk, majd megint kelesztjük. A tésztát ezután lisztes gyúródeszkára tesszük, és három egyenlő darabja vágjuk. Hengereket formázunk belőlük (körülbelül 30 centimétereseket), és a három szálat összefonjuk. A kalácsot sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, majd egy felvert tojással megkenjük a tetejét. Ezután harmadszor is kelesztjük, további fél órát, végül pedig 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 30-35 perc alatt megsütjük. Vajjal, lekvárral vagy mézzel kínáljuk.

A következő oldalon még két finomság receptjét találod!

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!